NASA a publicat harta celor mai poluate zone din lume

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 27.09.2013 13:44 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Poluarea aerului este responsabilă, în fiecare an, de 2,1 milioane de decese premature la nivel mondial, potrivit unui nou studiu, dar rata mortalităţii poate varia considerabil de la o ţară la alta.
Pentru a evidenţia aceste riscuri, Earth Observatory de la NASA a creat o harta a poluării aerului, care dezvăluie diferitele niveluri de particule fine de pe tot globul.
Baza pe date compilate din perioada dintre anii 1850 şi 2000  indică numărul mediu de decese la 1.000 de kilometri pătraţi pe an.
Cercetătorul Jason West, profesor asistent de ştiinţa mediului de la Universitatea din Carolina de Nord, al cărui studiu a fost publicat în Research Letters, estimează că aproximativ 2,1 milioane de decese pe an sunt legate de nivelurile de particule fine.
Particulele fine sunt compuse din microparticule de mai puţin de 0,25 microni în diametru, cum ar fi praf şi funingine.
Particulele provoacă grave probleme de sănătate, deoarece sunt suficient de mici pentru a pătrunde în plămâni.
Ele provin din traficul rutier (în special de la motoarele diesel), precum şi din industrie, agricultură şi ardere (şeminee, sobe, radiatoare etc.).
În conformitate cu graficul de la NASA, zonele maro inchis înregistrează cele mai multe decese premature.
Zonele albastre, între timp, au o îmbunătăţire a calităţii aerului din 1850.
"Particulele fine sunt devastatoare în special în estul Chinei, nordul Indiei şi Europa (zone în care urbanizarea a adus un nivel mai mare de poluare).
Earth Observatory de la NASA adaugă că particulele fine pot persista în aer "zile sau săptămâni" şi pot slăbi treptat starea de sănătate a populaţiei.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.