O treime din viata o petrecem dormind

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 14.03.2014 16:52 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Va simtiti lipsiti de puteri?
Aveti nevoie de o cafea in plus pentru a ramane treji?
Odihna este extrem de importanta in functionarea in parametri normali a organismului, iar obiceiurile de somn pe care le aveti pot contribui la lipsa unui somn de buna calitate, ceea ce poate duce la alte probleme de sanatate.
Vineri, 14 Martie 2014, este celebrata la nivel global “Ziua Mondiala a Somnului”, eveniment ce are ca scop aducerea in atentia publicului a problemelor legate de somn - in conditiile in care o treime din viata noastra o petrecem dormind.

Efecte periculoase ale somnolentei: Iluzii vizuale = “atractii fatale”;  Euforie/optimism crescut cu privire la capacitatea de a sofa; Asumarea unor riscuri mai mari; Perceptie distorsionata a deficitului de vigilenta; Efectul alcoolului se dubleaza la cei somnolenti.

Somnul insuficient si problemele de somn reprezinta o problema serioasa de sanatate publica si de ordin social.

“Insomnia si/sau hipersomnia sunt semnalate la 75% din persoanele cu boli depresive si sunt asociate cu cresterea de 10 ori a riscului de dezvoltare a bolilor depresive si tulburarilor bipolare”, a declarat prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, Fondatorul Sectiunii de Somnologie.

Somnul este o componenta importanta pentru sanatatea indivizilor, inca din primii ani de viata.

“Intre 25% si 40% dintre copii pot prezenta un tip de tulburare de somn pe perioada copilariei. Reducerea duratei de somn, un program de somn variabil si calitatea slaba a somnului pot duce la afectarea performantelor cognitive, cardiovasculare si metabolice”, a declarat dr. Mihaela Oros, presedintele Asociatiei pentru Tulburarile de Somn la Copii si Adolescenti.

Potrivit acesteia, 10% dintre copii sforaie, iar 20% dintre acestia sufera de apnee in somn, in timp ce 15% dintre copii adorm in timpul orelor de scoala.

O alta categorie care este puternic afectata de problemele de somn este cea a soferilor, in conditiile in care somnolenta si problemele legate de somn determina 20% din accidentele rutiere si au dus la catastrofe majore industriale si de trafic in ultimele decade.
De altfel, potrivit unui ordin al Ministerului Transporturilor de la sfarsitul anului trecut, persoanele care sufera de sindromul de apnee in somn sever netratat, nu sunt apte pentru condus vehicule.

„In populatia generala, problemele de somn sunt reprezentate de somnul prea scurt si deficitul de somn/datoria de somn dar si de existenta unor boli nediagnosticate sau ignorate, precum insomnia, sindromul de apnee, hipersomnia si administrarea anumitor medicamente”, a declarat dr. Oana Deleanu, preşedintele Sectiunii de Somnologie si Ventilatie Non-Invaziva.

Potrivit studiului online “Wake up Bus”, proiect lansat in iulie 2013, Romania s-a situat pe locul 10, din 19 tari, ca frecventa a adormirii la volan, dar pe locul cinci ca numar de accidente la volan cauzate de somnolenta; dintre accidentele rutiere astfel provocate, 44% s-au produs in timpul orelor de serviciu; toti soferii implicati in accidente erau constienti ca nu s-au odihnit corespunzator (din diverse motive) in noaptea anterioara. Iar dintre barbatii respondenti la chestionar (chiar si in absenta somnolentei sau a accidentelor rutiere), peste 60% prezentau risc intermediar sau mare de a suferi de sindrom de apnee in somn.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.