Omul - singurul animal al cărui creier se micşorează?

Scris de Viorel Dogaru | Publicat in 30.10.2011 14:20 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Pretul pe care trebuie sa il platim pentru faptul ca suntem oameni ar fi... micsorarea creierului. Potrivit unui studiu recent, numai oamenii au creiere al caror volum se reduce pe masura ce inainteaza in varsta.
Pierderea neuronilor poate fi rezultatul unui cost de oportunitate evolutionar care a fost acceptat in schimbul unei durate mai mari a vietii si pentru un creier de dimensiuni mai mari.
Oamenii de stiinta au descoperit ca micsorarea structurilor precum hipocampusul si lobii frontali nu are loc nici macar la cele mai apropiate rude ale noastre, cimpanzeii, ci apare numai in cadrul oamenilor.
Cercetatorii americani de la Universitatea George Washington din Washington DC au scanat creierele a 99 de cimpanzei cu varsta cuprinsa intre 10 si 51 de ani, iar rezultatele au fost comparate cu scanarile a 87 de oameni, care aveau varsta corespunzatoare cea a cimpanzeilor, si anume 22-88 de ani.
Astfel, s-a descoperit ca au avut loc schimbari semnificative in creierul oamenilor, spre deosebire de cel al cimpanzeilor. Oamenii sunt predispusi in mod unic la boli precum Alzheimer, dar si la declinul memoriei si incetinirea procesului de gandire.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.