Ploaie de stele pe cerul Romaniei

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 11.08.2012 10:31 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Curentul de meteori Perseide este unul dintre cei mai cunoscuti curenti de meteori. Numarul mare de meteori, perioada calda de vacanta si noptile senine de vara ar fi cateva dintre motivele pentru care acest curent de meteori este foarte cunoscut si intens observat,spune Societatea Astronomică Română de Meteori.

Maximul curentului de meteori Perseide are loc pe 12 august 2012 (duminica) intre orele 15.00-17.30 (ora de vara a Romaniei).
Conditiile de observare a Perseidelor sunt destul de bune, chiar daca maximul prognozat are loc in timpul zilei (Romania).
Astfel exista doua nopti in care activitatea Perseidelor se anunta puternica: 11/12 si 12/13 august.
Luna se va afla pe cer in a doua parte a noptii (rasare dupa ora 1), dar fiind trecuta de Ultimul Patrar nu va deranja foarte tare observatiile la meteori.
Practic, in conditii de cer senin in noaptea maximului se vor putea observa un numar de 50-60 de meteori intr-o ora, adica in medie un meteor pe minut. Fiind vorba despre meteori, surprize pot aparea oricand. Este posibil ca pe parcursul noptii sa existe perioade de liniste (minute bune fara niciun meteor), dar si perioade activitate puternica (cativa meteori intr-un interval de 1-2 minute).
In anul 2012, activitatea Perseidelor a debutat pe 17 iulie si se va incheia pe 24 august. In toata aceasta perioada cerul noptilor va fi brazdat de meteori apartinand curentului Perseide. Acesti meteori par sa "radieze" dintr-o zona aflata intre constelatiile Cassiopeia si Perseus. Radiantul Perseidelor se afla pe cer intreaga noapte, avand altitudinea maxima la finalul noptii.
Perseidele sunt generate de cometa 109P/Swift-Tuttle, particulele ca formeaza meteorii Perseide intrand in atmosfera cu o viteza destul de mare - 59 km/s, mai spune AstroInfo.
Pentru observarea meteorilor se recomanda gasirea unui loc cat mai putin poluat luminos, departe de luminile localitatilor, pentru a putea admira spectacolul in conditii cat mai bune. De asemenea dupa inceperea observatiilor trebuie folosite doar lanterne cu lumina rosie si mai putin intense. Observatiile pot incepe chiar de la lasarea serii si trebuie continuate pana la ivirea zorilor. In fiecare noapte activitatea meteorilor se intensifica inspre dimineata.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.