Poetii lui Ceausescu, scosi la licitatie. Pret de pornire: 29.000 euro!...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 05.09.2013 14:46 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Obiectele tranzacţionate de Artmark în luna septembrie sunt obiecte de colecţie cu valoare muzeală, etichetate drept „rarităţi absolute”.
Dintre acestea, un volum omagial de poezii manuscrise, editat în exemplar unic de Uniunea Scriitorilor din România, oferit cadou preşedintelui Nicolae Ceauşescu în 1974, cu prilejul alegerii în funcţia de preşedinte al Republicii Socialiste România (preţ de pornire: 29.000 de euro).
La apelul lui Zaharia Stancu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România şi coordonator al volumului omagial „Floarea darurilor” au răspuns 262 de poeţi români, maghiari, germani şi evrei, poeziile fiind redactate în manuscris între aprilie şi august 1974, iar cartea omagială fiind oferită în dar noului preşedinte al RSR în data de 23 august 1974.  
Documentul reprezintă o mărturie a istoriei compromisului - strategie de supravieţuire sau de afirmare ca artist în perioada comunistă, adulaţie, frică sau îndoctrinare.
Toţi cei 262 de poeţi - atât poeţi pe care istoria literaturii nu i-a reţinut, cât şi poeţi studiaţi astăzi în manualele şcolare - sunt ordonaţi conform criteriului alfabetic.
Nume celebre ale literaturii române pot fi descoperite în paginile uriaşului volum expus la Palatul Cesianu-Racoviţă.
Special şi interesant în acest volum este şi elementul plastic de excepţie: portretul lui Nicolae Ceauşescu pe prima pagină, realizat şi semnat de pictorul Corneliu Baba, cunoscut pentru dizidenţele sale artistice ulterioare.
Resursele umane mobilizate în vederea tipăririi volumului „Foarea darurilor” sunt impresionante.
Dincolo de conţinutul cărţii, aspectul acesteia este deosebit de reprezentativ pentru simbolistica pusă în operă.
Instituţii precum Fabrica de Hârtie Letea din Bacău, Întreprinderea textilă 13 Decembrie din Timişoara, Combinatul Fondului Plastic din Bucureşti şi Combinatul Poligrafic Casa Scânteii au contribuit la materializarea unui proiect grandios.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.