Premiile Oscar printre recorduri

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 21.02.2013 20:55 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

*Walt Disney deţine recordul pentru cele mai multe nominalizări, premii câştigate şi premii câştigate într-un an de o persoană (22 de trofee competitive, 4 premii de onoare, 59 de nominalizari şi 4 premii câştigate în 1954).
*Cu 47 de nominalizări, John Williams deţine recordul pentru cele mai multe nominalizări pentru o persoană în viaţă şi se află pe locul 2 în topul persoanelor cu cele mai multe nominalizări din istorie.
*Compozitorul Alan Menken deţine recordul pentru cele mai multe premii competitive (neincluzând premiile onorifice) câştigate de o persoană în viaţă (8 trofee). Tot el se află pe locul 3 în topul persoanelor cu cele mai multe premii câştigate, după Walt Disney, Alfred Newman şi la egalitate cu Edith Head.
*Victor Young deţine recordul pentru cele mai multe nominalizări înainte de a câştiga primul trofeu (21).
*Cele 35 de nominalizări ale lui Edith Head o fac cea mai nominalizată femeie din istorie.
*Editorul de sunet Mark Berger are cel mai bun scor perfect la Premiile Oscar, câştigând patru premii din patru nominalizări. A câştigat pentru Cel mai bun mixaj sonor pentru munca sa în filmele Apocalypse Now, The Right Stuff, Amadeus şi The English Patient.
*Pentru categoria Cel mai bun regizor, John Ford deţine recordul cu cele mai multe trofee câştigate (4 premii din 5 nominalizări), în timp ce William Wyler deţine recordul pentru cele mai multe nominalizări (12 nominalizări, 3 premii câştigate).
*Cea mai tânără persoană care a câştigat un premiu Oscar este Shirley Temple (6 ani).
*Marlon Brando şi Robert De Niro sunt singurii actori care au câştigat Oscarul pentru interpretarea aceluiaşi personaj. Marlon Brando a câştigat pentru interpretarea lui Vito Corleone din The Godfather (1973), în vreme ce Robert de Niro a câştigat pentru rol secundar tot pentru interpretarea lui Vito Corleone în The Godfather: Part 2 (1974).
*Michael Curtiz şi Steven Soderbergh sunt singurii care au primit două nominalizări pentru Cel mai bun regizor în acelaşi an.
*John Ford şi Joseph L. Mankiewicz sunt singurii regizori care au reuşit să câştige premiul pentru Cel mai bun regizor doi ani consecutivi.
*David O. Selznick este singurul producător care a primit premiul pentru Cel mai bun film doi ani consecutivi.
*Walter Brennan este actorul care a câştigat cel mai mare număr de premii Oscar: 3.
*Christopher Plummer este cel mai în vârstă actor care a câştigat premiul Oscar. În 2012, la aproape 83 de ani, a câştigat premiul Oscar pentru Cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul Hal din filmul Beginners.
*Jessica Tandy este cea mai în vârstă persoană care a câştigat premiul Oscar. Avea 81 de ani când a câştigat trofeul pentru Cea mai bună actriţă pentru filmul Driving Miss Daisy.
*Gloria Stuart este cea mai în vârstă persoană nominalizată la premiile Oscar. Avea 87 de ani când a fost nominalizată pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar pentru filmul Titanic.
*Spencer Tracy a fost primul actor care a câştigat Oscarul doi ani consecutivi, pentru Captains Courageous (1937) şi Boys Town (1938). Tom Hanks a reuşit şi el această performanţă, câştigând pentru Philadelphia (1993) şi Forrest Gump (1994).
*Katharine Hepburn rămâne singura actriţă care a reuşit să câştige patru premii Oscar, într-o carieră de aproape cinci decenii.
*Bette Davis şi Greer Garson sunt actriţele cu cele mai multe nominalizări consecutive pentru rol principal (5).
*Meryl Streep deţine recordul pentru cele mai multe nominalizări acumulate (actor sau actriţă) (17).
*Peter O'Toole deţine recordul pentru cele mai multe nominalizări (8) fără să câştige un premiu competitiv. A primit premiul de onoare în 2002 pentru întreaga sa carieră artistică.(wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.