Sunt la un pas de disparitie...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 08.10.2013 18:12 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Lemurii sunt maimuţe cu coada care fac parte din ordinul primatelor mai demult fiind considerate maimuţe inferioare.
Ele traiesc pe insula Madagascar, ca şi pe unele insule mici din apropiere.
Animalele, aproximativ 100 de specii, au forme şi dimensiuni diferite, caractere comune generale fiind modul de viaţa, cele mai multe dintre ele sunt arboricole şi ca mod de hranire consuma hrana vegetala sau sunt omnivore.
Din pacate, din cauza distrugerii padurilor si vanatorii, multe tipuri de lemuri sunt pe cale de disparitie.
Numele de lemuri provine de la cuvantul latin larvae care inseamna strigoi.
Fapt explicat prin ochii mari chipul marcant şi modul de viaţa nocturn.

Aye-Aye este una dintre cele mai ciudate creaturi din lume.
Nocturn si retras arata ca si cand ar fi fost asamblat de la o varietate de animale.
Aye-Aye seamana cu o pisica mare de casa, dar cu fata unui dihor sau de nevastuica, urechii similar celor al liliacului sunt capabili de rotatie in mod independent, dinţii, care cresc in mod constant ca cei al unui rozator, ochii verzi patrunzatori, mainile negre, dispunand un deget mijlociu osos, care aminteste de o crenguta moarta.
Aye-Aye foloseşte acest deget pentru localizarea larvelor de insecte care se ascund in scoarta, adanc in interiorul copacului, semintelor si fructelor.
In unele zone, localnicii cred ca Aye-Aye aduce ghinion si ucide animalele ori de cate ori se confrunta cu ele.

Indri este cel mai mare lemur in viata.
Alb-negru in culoare, indri este renumit pentru plansul lui fricos, ce suna un pic ca melodia unui mascul de balena.
Indri se alimenteaza cu fructe si frunze, traieşte in coronamentul padurilor din Madagascar de Est.

Sifaka Verreaux locuieşte in padurile uscate din Madagascar de vest si sud, unde se hraneşte cu frunze, fructe şi flori.
Sifakaii sunt destul de vocali, cu o varietate de apeluri, dar sunt cel mai bine cunoscuţi ca lemuri "dansatori", pentru modul lor de locomotie la trecerea la sol deschis.
Sifakaii nu se deplaseaza in patru labe - in schimb, aceştia merg pe picioarele din spate in timp ce işi ţin braţele in sus.

Lemurul inel-coada este cel mai cunoscut dintre lemuri. Inel-codaţii traiesc in padurile uscate din Madagascar de sud si de vest, unde aceştia se hranesc cu fructe, flori, frunze, si scoarta de copac.

Lemurii şoriceşti sunt primate mici, gasiţi pe scara larga in Madagascar.
Nocturni, se hranesc cu insecte, vertebrate mici, fructe si flori.
Lemurii şoriceşti sunt cunoscuţi pentru vocalizarea ciripitoare si pentru activitatile lor frenetice.
Lemurii şoriteşti pitici (myoxinus Microcebus) pot fi cei mai mici primaţi din lume. Lemurii şoriceşti sunt studiaţi pentru posibilul tratament impotriva bolii Alzheimer.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.