Tavi Iepan, cel care a botezat trupa Cargo

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 23.07.2012 19:55 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Un licean care asistă la un concert rock se trezeşte dintrodată pe scenă, alături de chitaristul Ladislau Herdina, unul dintre idolii Timişoarei anilor 70, scrie în prezentarea supergrupului Rezident Ex, care va concerta la Zilele Timişoarei.

Din acel moment, viaţa lui se schimbă. Sălile de club fac loc sălilor de concerte, iar jam-session-urile ocazionale se transformă în ore de studiu intens şi lungi repetiţii.
Primul grup de “chitare electrice“ în care cântă Tavi Iepan se numeşte Autostop, dar foarte curând ajunge să facă parte din formaţia PROGRESIV TM, printre ai cărei fondatori se numără chiar Ladislau Herdina. Când părăseşte Progresiv TM, Iepan este cooptat în ultima formulă Metamorf: Dixi Krauser (voce/bass), Adi Popescu (chitară), Tibi Gajdo (clape/bass), Tavi Iepan (chitară), Laurenţiu Morun (percuţie). A fost o experienţă de numai un an, dar cu spectacole memorabile.
La Teatrul Maghiar de Stat din Timişoara, Metamorf îşi începe concertul cu un film de scurt metraj, probabil primul videoclip independent din acea perioadă. Spectacolul este halucinant, cu muzică Punk New –Wave şi o atmosferă care aminteşte de perioada psihedelică. La final, pentru că spectatorii nu vroiau să plece, intervine Miliţia şi arestează o parte a publicului.
În 1986, Tavi Iepan şi Adi Bărar hotărăsc înfiinţarea unui nou grup, pe care Iepan, mare fan al trupei Men at work, îl botează CARGO, numele unuia dintre albumele de succes ale australienilor.
După plecarea lui Karol Bleich în Germania şi cea a lui Tibi Gajdo în Ungaria, formula CARGO se stabileşte la Peter Kocsef (percuţie), Tibi Bako (bass), Dinel Tolea (clape), Leo Iorga (voce), Adi Bărar şi Tavi Iepan (chitară). Tavi Iepan are, de asemenea, un rol important în crearea stilului şi a orientării grupului CARGO.
Primele concerte şi turnee aveau un setlist alcătuit din compoziţii proprii şi câteva cover-uri U2, Police, Rolling Stones. Repertoriul original cuprindea “Povestiri din gară”, “Brigadierii” , “Buletin de ştiri”, “Iarna”, “Închis, caz de boală”, ”Dincolo de oglindă”, ”Fotografia” (muzică/text: Tavi Iepan, cu excepţia piesei “Închis, caz de boală” al cărei text îi aparţine lui Mircea Jebeleanu), “Porţile de fier” (muzică: Dinel Tolea), “Vine, vine primăvara” (muzică: Bărar/Iepan), “Batacanda” (muzică/text Bărar/Bleich). Iepan părăseşte România în 1988, dar un an mai târziu îşi revede pe Litoral o parte din vechii colegi şi este bucuros să-l cunoască pe noul vocalist, “Kempes”.
În 1992, apariţia discului “Povestiri din gară”, care trebuia să fie o bucurie pentru toate generaţiile de artişti Cargo, s-a dovedit o sărbătoare ratată.
Deşi “Brigadierii”, ”Buletin de ştiri” şi chiar piesa care dă titlul albumului îi aparţineau lui Tavi Iepan, acesta nu apare ca şi compozitor al pieselor.
Conflictul apărut atunci l-a ţinut departe, după cum mărturiseşte cu regret, şi de noii membri ai grupului, care nu aveau nicio vină.
În Hamburg, alături de fostul coleg de la Metamorf, Dixi Krauser, înfiinţează în 1988 grupul SECTOR, care debutează în România, la acel legendar festival de rock din 1991, care a marcat întoarcerea pe scenele româneşti a multor artişti plecaţi în Occident în anii comunismului. Sector se transformă în FLYING WOOD, din a cărui componenţă face parte şi celebrul toboşar al grupului TRIO, Peter Behrens. Albumul “Buy now pay later“ apare în Germania în 1993, dar va fi editat şi în România de East&Art.
În 2000, Tavi Iepan conduce la Hamburg un workshop la care participă tineri din Shanghai, Praga, Chicago, Sankt Petersburg, Marsilia şi Osaka, al cărui rezultat este single-ul “Mision 21”, finanţat de firmele Roland şi Yamaha. În 2002, imprimă şi produce CD-ul “Ansichtssache”, care cuprinde 17 piese interpretate de tineri din cele mai diferite culturi.
Semnează muzica pentru filmele documentare “Children of the Decree” (2005) şi “The Fallen Vampire” (2007).
Împreună cu Adi Popescu, Tavi Iepan produce primul single al grupului LOCATARII. Urmează un Maxi Multimedia, “Locatarii numărul unu”, ce cuprinde piesele “La stână” şi “În lumea ta” (muzică/ text Tavi Iepan). Nu se mulţumeşte cu atât, astfel încât, la videoclipul piesei “La stână” semnează şi regia.
În 2009, apare albumul “Nu te supăra, frate”, care este distribuit în România prin A&A Records şi este bine primit, nu numai de mass-media, dar şi de publicul care a avut ocazia să-l asculte live.
LOCATARII înseamnă Mario Florescu (voce, Pro Musica), Horea Crişovan (chitară, Neurotica, Bio, Blazzaj), Lică Dolga (percuţie, Pro Musica, Bega Blues Band), Radu Rotaru (clape), Adi Popescu (chitară, Metamorf, Cargo), Victor Miclăuş (bass, AG Weinberger), Tavi Iepan (chitară).

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.