Trafaletele cu agheasma al Preafericitului Daniel

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 17.06.2014 19:28 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei, a sfintit si inaugurat noile studiouri ale Radioului si Televiziunii TRINITAS din incinta Centrului Social-cultural Iustin Patriarhul.

Pana la urma, nimic deosebit, mai ales ca in Romania, dupa cum s-a putut observa in ultima vreme, se sfinţeşte absolut orice...

La sfinţirea noilor studiouri, Patriarhul Romaniei a fost ceva mai... modernist.

Se ştie ca sfinţirea este un ritual prin care se confera unor obiecte caracter sacru.

Ca sa fie sigur ca agheazma ajunge şi in cele mai indepartate colţuri ale incaperilor sfinţite, Patriarhul Romaniei s-a folosit de un trafalete...

Şi iata ce spune Biserica Ortodoxa Romana:

Senzaţional produs de ignoranţa liturgica...

”In legatura cu materialele din presa scrise de unii jurnalişti fara cunoştinţe liturgice, in ziua de 17 iunie 2014, referitoare la sfinţirea cu „trafaletul imbibat in apa sfinţita” (sic) a noilor studiouri ale posturilor de radio si televiziune TRINITAS ale Patriarhiei Romane, precizam:

In Biserica Ortodoxa Romana, la slujbele de sfinţire a caselor sau a unor edificii se foloseşte busuiocul pentru stropirea cu agheasma (apa sfinţita) si miruitorul pentru ungerea cu untdelemn sfinţit a pereţilor casei.

Din ratiuni practice, pentru sfinţirea pereţilor edificiilor mai inalte, miruitorul este unul extensibil, fiind confectionat dintr-o tija telescopica de aproximativ 2,5-3 metri lungime, avand la partea superioara un burete care se imbiba in untdelemnul sfinţit, pentru a face semnul Sfintei Cruci pe zidul sau peretele cladirii.

Prin urmare, dupa ce este stropit cu agheasma, folosind un buchet din ramuri de busuioc, numit sfeştoc, peretele este insemnat cu untdelemn sfintit. La sfinţirea unei biserici inalte se foloseşte tot miruitorul extensibil, dar imbibat cu Sfantul si Marele Mir. Incepand cu anul 2008, cand a fost sfinţit Marele Mir, toţi ierarhii ortodocşi romani folosesc miruitorul extensibil pentru sfinţirea bisericilor sau a unor edificii bisericesti, acesta fiind practic si uşor de transportat”.

 

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.