Ursul de Aur pentru filmul romanesc Pozitia Copilului

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 16.02.2013 22:50 | Publicat in LIFESTYLE | Tipareste pagina

Poziţia Copilului (Child's Pose), filmul românesc regizat de Călin Peter Netzer, a obţinut Ursul de Aur pentru cel mai bun film în cadrul celei de-a 63-a ediţii a Festivalului de film de la Berlin.

“Poziţia copilului” vorbeşte cu dramatism, emoţie, dar şi cu umor, despre relaţia dintre o mamă dominatoare şi fiul său adult. 
Un film despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. 
În acelaşi timp, filmul este o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

Cornelia (Luminiţa Gheorghiu) este o mamă sexagenară ultraposesivă din înalta societate care îl sufocă pe fiul său Barbu (Bogdan Dumitrache), aflat completamente sub stăpânirea sa. Barbu omoară un adolescent dintr-o familie modestă din cauza vitezei excesive. Mama sa va face totul pentru a-l scăpa de închisoare, folosindu-se de relaţiile ei, dar şi de bani, oferindu-le mită celor care îl pot ajuta - mai ales poliţişti şi un avocat.

Membrii juriului internaţional - Wong Kar Wai (President), Susanne Bier, Tim Robbins, Shirin Neshat, Athina Rachel Tsangari, Andreas Dresen şi Ellen Kuras - au mai acordat Ursul de argint şi marele premiu al juriului pentru filmul Epizoda u životu berača željeza (An Episode in the Life of an Iron Picker) semnat de Danis Tanović.
Ursul de argint a mai fost decernat filmului Vic+Flo ont vu un ours (Vic+Flo Saw a Bear), regizorului David Gordon Green pentru filmul Prince Avalanche, actriţei Paulina García, pentru rolul din Gloria, de Sebastián Lelio, actorului Nazif Mujić din Epizoda u životu berača željeza (An Episode in the Life of an Iron Picker) by Danis Tanović, scenaristului Jafar Panahi pentru Pardé (Closed Curtain) de Jafar Panahi şi Kamboziya Partovi, precum şi lui Aziz Zhambakiyev pentru Uroki Garmonii (Harmony Lessons) de Emir Baigazin.
Menţiuni speciale pentru filmele Promised Land de Gus Van Sant şi Layla Fourie de Pia Marais.

***

Rolurile principale sunt interpretate de actorii Luminiţa Gheorghiu (premiată de Asociaţia Criticilor de Film din Los Angeles, Festivalul de Film de la Namur şi Festivalul Internaţional de Film Transilvania pentru rolul din “Moartea domnului Lăzărescu” în regia lui Cristi Puiu) şi Bogdan Dumitrache (câştigător al Premiului pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Locarno pentru rolul din “Din dragoste cu cele mai bune intenţii” de Adrian Sitaru).
Din distribuţia filmului mai fac parte cunoscuţii actori Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov.
Scenariul filmului este scris de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer, directorul de imagine este Andrei Butică, montajul şi sound design-ul sunt semnate de Dana Bunescu, decorurile sunt realizate de Mălina Ionescu, costumele de Irina Marinescu, machiajul de Dana Roseanu si Domnica Sava, iar producătorii filmului sunt Călin Peter Netzer si Ada Solomon.

Producţia “Poziţia copilului” vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor, despre relaţia dintre o mamă dominatoare şi fiul său adult.
“Poziţia copilului” este un film despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora.
În acelaşi timp, filmul este o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

Călin Peter Netzer a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale”, secţia Regie Film. Până la obţinerea diplomei, Netzer realizase deja o serie de scurtmetraje selecţionate şi premiate în numeroase festivaluri de film. Lungmetrajul de debut, “Maria” (2003), a fost selecţionat în peste 40 de festivaluri de film din toată lumea, nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film şi premiat la Festivalurile de Film de la Locarno (Marele Premiu al Juriului, Leopardul de Argint pentru Diana Dumbravă şi Şerban Ionescu, Menţiunea Specială a Juriului Tânăr), Cottbus (Menţiunea Specială a Juriului, Premiul pentru Debut, Menţiunea Specială Don Quixote), Paris (Marele Premiu).
Al doilea lungmetraj realizat de Călin Peter Netzer a fost multi-premiatul “Medalia de onoare” (2010). Producţia a participat la numeroase festivaluri de film din întreaga lume, obţinând premii la Festivalul de Film de la Salonic (Marele Premiu al Juriului “Silver Alexander”, Cel mai bun Scenariu, Cel mai bun Actor, Premiul FIPRESCI pentru Cel mai Bun Film din Competiţia Internaţională), Festivalul de Film de la Torino (Premiul “Scuola Holden” pentru scenariu, Premiul Publicului, Menţiune Specială pentru Victor Rebengiuc), Festivalul Internaţional de Film de la Miami (Menţiunea specială a Juriului si Premiul Cineuropa), Festivalul Internaţional de Film Transilvania (Cea mai bună Regie şi Cel mai bun Actor în rol principal).

“Poziţia copilului” este o producţie Parada Film în co-producţie cu Hai Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, ThomasVille, cu participarea HBO România.
Filmul va putea fi urmărit pe marile ecrane din întreaga ţară din 8 martie 2013.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.