Doar despre bere - Salzburg

Scris de | Publicat in 27.09.2012 17:11 | Publicat in OPINII | Tipareste pagina

In drum spre Munchen, capitala Bavariei, pe un traseu al berii, prima oprire va asteptati sa fie Viena.

Viena are multe de oferit, din pacate insa, nu berea este punctual forte al capitalei Austriei. Cu toate ca in frumoasa capitala a imperiului sunt cateva locuri interesante si cateva beri de baut, adevarata capitala austriaca a berii este Salzburg. 
Prima oprire este orasul lui Mozart, Salzburg!
Dupa ce iti parchezi masina departe de centru si traversezi Salzach-ul pe unul din frumoasele poduri, ajungi pe malul stang, te opresti in fata casei in care s-a nascut Mozart, iti pui in casti Eine Kleine Nachtmusik (asa, ca sa intri in atmosfera) si te indrepti spre cea mai apropiata berarie, care se afla la doar 50 de metri: Sternbrau, pe Griesgasse nr.23, unde te poti racori in cu o bere in la umbra.

Gradina de vara din “buricul targului” serveste tot felul de beri dar eu caut un Stern. Gasesc o “blonda” la sticla si iau si un carnacior, trebuie sa-mi adun puterile pentru ca ma asteapta o zi lunga.

In mod sigur nu cea mai buna bere austrica, dar extrem de necesara in complicatul drum al berii pe care urmeaza sa-l parcurgi in orasul lui Mozart.
Salzburg este fara indoiala cel mai important oras al berii din Austria, aici sunt de gasit atat berarii traditionale cat si berari moderni, inovatori precum si cea mai mare fabrica de bere independenta (inca neinghitita de marile concerne) din intreaga Austrie. Varietatea si calitatea excelenta a berilor din Salzburg se datoreaza in primul rand vecinatatii cu Bavaria, cunoscatorii incluzand orasul lui Mozart in centura sudica a producatorilor germani de bere.
Imi spun ca trebuie sa incep cu traditia si istoria, deci urmatorul popas trebuie sa fie Augustiner Brau-Kloster Mulln, beraria manastirii Augustine Mulln Salzburg unde va trebui sa gust din celebrul lor Marzen.

Ce este o bere Marzen (de martie)? Conform cu legea bavareza a puritatii berii din 1516, productia de bere era permisa doar in intervalul de cinci luni intre 29 septembrie (Sf. Mihai) si 23 aprilie (Sf. Gheorghe). In afara acestui interval, in lunile calde, nu era permisa producerea berii deoarece nu se putea garanta calitatea. Pentru ca din aprilie pana in septembrie bavarezul nu putea sta fara bere, in luna martie se producea o bere cu tarie mai mare si cu un continut ridicat de hamei care se punea la pastrat in beciurile berariei, in prealabil umplute cu gheata stransa in miezul iernii din iazul propriu sau din rau.
Pentru ca beciul sa reziste lunilor de vara, a intrare se plantau castani umbrosi si cu radacini ce se dezvolta pe orizontala si nu puteau afecta structura beciului. De aceea, in mod traditional, gradina berariilor este umbrita de castani si nici gradina berariei Augustinerbrau Mulln nu face exceptie.

Varianta de Marzen pe care o cunoastem azi, nu mai are multe in comun cu berea de acum jumatate de mileniu, inventarea masinilor de gheata permitand producerea berii in orice anotimp, insa a devenit preferata teraselor, Oktoberfestului si a bautorilor de bere din lumea intreaga.
Trec prin coridorul somptuos al intrarii principale unde aflu ca localul a fost refacut in 1950 si intru in sala mare, care dupa cum puteti constata, era goala.

Toata lumea, dar absolut toata lumea era afara, in gradina la un Marzen.
Beraria are un system de servire interesant. Te duci la tejghea (Schank) si iti platesti o bere. Daca te ratacesti cumva, nu e grav, directia este marcata pe perete.

Apoi iti iei o halba din ceramica, mare sau mica, din dulap:

O clatesti bine la fantana:

Un domn simpatic ti-o umple dintr-un butoi de lemn si te poti bucura de cel mai bun Marzen din lume!

Prosit!

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.