Tot despre bere

Scris de | Publicat in 04.12.2012 20:17 | Publicat in OPINII | Tipareste pagina

Dupa placutul popas sub castanii gradinii de vara a calugarilor augustini, trebuie sa-mi dezmortesc picioarele inapoi, spre centrul istoric, pe malul Salzach-ului. Asta pentru ca sunt in cautarea Stiegl Bierkeller.
Compania Stiegl, fondata in 1492 si numita initial “Das Haus bey de Stiegen” (Casa de langa trepte) este una din cele mai importante fabrici de bere din zona si totodata cea mai mare fabrica de bere independenta din Austria. In ultimele decenii, Stiegl s-a transformat dintr-o fabrica de bere cu importanta locala in cel mai mare brand austriac si, cu certitudine in cea mai importanta bere austriaca prezenta in toatalumea. Succesul celor de la Stiegl se datoreaza unui management exceptional bazat in primul rand pe calitatea produselor sale.

Produsul de top al celor de la Stiegl este, fara indoiala, Stiegl Goldbrau (un lager excellent dealtfel), dar eu ma duc pana pe Festungsgasse pentru altceva, pentru Stiegl Paracelsus.
Paracelsus este un Zwikl (sau cum ar spune germanii un Kellerbier sau un Zoigl) adica o bere nefiltrata si nepasteurizata facuta in principal din malt de orz. Pentru ca pastreaza o mare parte din drojdia de fermentare in suspensie, impreuna cu tot felul de substante hranitoare si vitamine si pentru ca Stiegl Paracelsus este o bere Bio (adica o bere fabricate exclusiv din ingrediente Bio) Paracelsus este un medicament si un aliment in acelasi timp. Nu degeaba poarta numele himistului, medicului si ocultistului Paracelsus, al carui mormant se afla in cimitirul biserici St. Stephan din Salzburg.

Un mic panou ma ghideaza si imi spune ca mai am doar o suta de metri de parcurs.

Salivez puternic si ma ia cu lesin dar un alt panou imi zice ca mai am doar saizeci de pasi si imi adun puterile. Si dupa fix saizeci de pasi:
Am Ajuns!

Pe scari ma intampina imaginea carului cu bere tras de cai, car pe care il puteti vedea uneori in diminetile de vara prin Salzburg ducand butoaiele cu bere, catorva clienti selecti.

Urc cateva trepte, trec pe langa marea sala si iata-ma in sfarsit pe frumoasa terasa sapata in stanca, cu un pahar de Paracelsus in fata:

Cu panorama orasului asternuta la picioare si cu o mica opera de arta in paharul din fata, mai-mai ca nu imi mai vine sa plec, dar, dupa cum am spus, in Salzburg sunt si berari tineri si inventivi iar pe cei de la Die Weisse, trebuie neaparat sa-I vizitez.
Aflata de partea cealalta a orasului, beraria Die Weisse este o berarie dedicata berilor de grau, create sub influenta vecinilor bavarezi dar si inspirate de tehnicile modern ale berarilor din noua generatie.

Ce sa incerc, ce sa incerc? Bineinteles una clasica de grau dar hai sa fie totusi cea neagra de grau despre care am tot auzit vorbindu-se.
Pe terasa berea “alba intunecata” (sic), are chiar un colt propriu. Cedez in fata partii intunecate a “fortei” si iau loc in coltul special amenajat pentru degustat Die Dunkle Weisse.

Abia dupa primele inghitituri am inteles de ce era nevoie de un colt special pentru aceasta bere. Trebuie savurata in liniste.

Atat de mult mi-a placut berea, locul si atmosfera incat nu am putut pleca fara sa gust si o bere de grau clasica. Cand am primit paharul cu licoarea portocalie cu spuma ferma, am realizat imediat de ce acesta este produsul principal al berariei. Un deliciu!

Iar pentru ca dupa atata degustare mi s-a facut sete, a trebuit sa dau rapid pe gat si un Marzen, inainte de plecare.

Mi-a atras atentia faptul ca toamna, in local se organizeaza tot felul de concerte si party-uri, bineinteles udate cu multa bere, ceea ce-mi confirma faptul ca publicul tinta al localului sunt tinerii. Die Weisse este un loc in care sigur am sa revin, mai ales pentru ca mica berarie nu vinde in afara localului si deci nu am nicio sansa sa-I degust produsele acasa. Spre deosebre de Stiegl Paracelus, pe care, din fericire il gasesc si Ia Timisoara la dealerul Stiegl si in cateva baruri din oras.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.