Cum ingroapa Romsilva performantele la manejul de la Timisoara? Ca pe vremea lui Ceausescu!...

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 29.05.2015 19:15 | Publicat in SPORT | Tipareste pagina

Clubul Hipic al Regiei Nationale a Padurilor a fost infiintat in anul 2003, de ministrul Ilie Sarbu, initial cu denumirea Pegas, iar din anul 2005 cu denumirea Romsilva.

Clubul Hipic Romsilva desfasoara activitati in mai multe ramuri ale sportului ecvestru, cel puţin oficial, de la Obstacole (Herghelia Jegalia, Herghelia Izvin, Herghelia Radauti, Herghelia Slatina, depozitele de armasari Arad, Tg. Mures si Dumbrava), Proba Completa de Calarie (Depozitul de Armasari Targu Mures), pana la Galop (hergheliile Mangalia si Cislau) şi Atelaje (hergheliile Beclean si Sambata de Jos si depozitul de armasari Arad).

Principalele obiective sunt, cum le place sa spuna celor de la Romsilva şi, implicit, şefilor de la Minister, promovarea potentialului genetic al cailor de rasa din herghelii proprii, stimularea cresterii cailor de rasa in Romania, a cailor de rasa prin sportul ecvestru si agrement, pastrarea traditiei si cresterea continua a prestigiului cailor din Romania pe plan mondial.

Numai ca la fel cum s-a intamplat şi cu padurile Romaniei, tot la fel Romsilva gestioneaza şi in domeniul cailor.

Viaţa ecvestra in Timişoara – intre performanţa şi constrangeri

De-a lungul timpului, interesul timişorenilor faţa de calarie a prezentat oscilaţii semnificative.
Istoria ne aminteşte ca Timişoara a gazduit un manej imperial, actual sala de spectacole.
Prezentul ne pune in faţa intrebarii: se mai face calarie in oraşul de pe Bega?
Persoana cea mai potrivita sa raspunda la aceste intrebari e obligata, prin contractul colectiv de munca, sa nu discute cu presa şi sa nu ofere niciun fel de informaţii cu privire la activitatea desfaşurata.
Şi totodata, i se cere performanţa.
Manejul din Timişoara aparţine de Herghelia Izvin, iar clubul aferent este Clubul Hipic Romsilva, club infiinţat acum 25 de ani.
Manejul este destinat atat activitaţii de agrement, cat şi activitaţii sportive.
Cu toate acestea, doar 2-3 persoane interesate de ore de calarie trec pragul manejului in timpul saptamanii, şi puţin mai mulţi in weekend.
Motivul e simplu: nu se ştie ca exista aceasta facilitate destinata timişorenilor.
Iar promovarea este doar o mica parte din problemele existente in acest loc.

Un semnal de alarma şi o situaţie dureroasa il obliga pe antrenorul Manejului, Vadim Glad-Iavorovski, sa rupa tacerea – moartea unui copil de 8 ani intr-un centru ecvestru din Bucureşti:

”Deşi de doi ani şi jumatate informez Herghelia Izvin cu privire la riscurile acestui sport şi la cele aferente activitaţii de agrement, conducerea nu doreşte sa ia act de acestea, la 9 zile dupa un tragic accident survenit ca urmare a nerespectarii condiţiilor prevazute de lege – desfaşurarea orelor de agrement fara supravegherea unui instructor sau antrenor”.

Calitatea de instructor, respectiv antrenor se dobandeşte ca urmare a urmarii unor cursuri de specialitate.
In speţa, e nevoie de o avizare denumita Reciclare Instructor, oferita de catre Federaţia Ecvestra Romana, care este singurul organ abilitat in acest sens.
Iar in momentul de faţa, la Manejul Timişoara, nu se doreşte obţinerea acestei acreditari.

”Se presteaza un serviciu fara acreditare. Ca şi antrenor al manejului, sunt obligat sa respect legea şi am facut solicitari in vederea remedierii situaţiei: se presteaza un serviciu fara acreditare.”

Despre evoluţia activitaţii de la Manej Timişoara

Vadim Glad-Iavorovski a fost angajat ca antrenor al Manejului in octombrie 2012.
In condiţiile in care in perioada 2004-2012 au avut loc in total 6 concursuri, clubul aflandu-se in regres maxim, de la numirea sa in funcţie, Vadim a organizat 12 concursuri zonale, etape de campionat naţional.

”Dintr-un grajd aflat in paragina, l-am transformat in unul care ofera calareţi şi cai de performanţa. Prin activitatea desfaşurata, am creat o reputaţie şi am promovat astfel clubul. Exista in total 10 cai ai Romsilva, din care 2 de agrement, iar 8 de performanţa. In plus, avem 18 cai care platesc chirie, in timp ce inainte de venirea mea au existat 3” -  afirma Vadim. 

In spatele porţilor inchise

Iar aici, incep problemele.
Antrenorul este obligat sa foloseasca sportivii creaţi in scopuri benefice mai curand Hergheliei Izvin, iar Herghelia Izvin a ignorat pana şi potcovirea cailor.

”De doi ani şi jumatate, Herghelia Izvin nu s-a interesat de potcovirea cailor. Aceasta activitate trebuie desfaşurata o data la 40 de zile. Iar banii pe care ii primim in acest scop de-abia acopera 30%. Astfel, sportivii sunt obişnuiţi sa plateasca din buzunarele proprii ceea ce ar trebui sa fie un drept al lor”.

In plus, Vadim aminteşte ca:

”Am promovat caii proprietate a Hergheliei Izvin la concursuri, iar taxele au fost platite de sportivi. Sportivi carora nu li s-au acoperit nici macar costurile aferente vizei anuale a calareţului la Federaţia Ecvestra Romana”.

Nu mai pomenim faptul ca se gestioneaza corespunzator accidentele grave survenite sportivilor, iar cazuri care au necesitat intervenţii chirurgicale au fost complet ignorate.
De refuzuri se lovesc şi calareţii care sunt invitaţi sa faca parte din lotul naţional.
Unul dintre tinerii sportivi a fost solicitat anul trecut in Lotul de Juniori ai Romaniei, iar anul acesta nu va putea accesa lotul deoarece Herghelia Izvin refuza sa trimita caii selecţionabili la concurs.

Cum ingroapa Romsilva performanţele manejului de la Timişoara

Clubul Hipic Romsilva are mai multe filiale in ţara, pe langa cea din Timişoara: Targu Neamţ, Targu Mureş, Radauţi, Jegalia şi Arad.
Vadim este contrariat de urmatorul aspect:

”Deşi din toate filialele Romsilva, anul trecut singurele performanţe notabile au fost facute de Timişoara, tuturor celorlaltor li se permite participarea la concursuri, iar mie, nu. In condiţiile in care singurul titlu de campion de anul trecut s-a luat la Timişoara şi tot noi am avut 3 oameni selecţionaţi in lotul naţional”.

Conform contractului colectiv de munca, este prevazuta acoperirea costurilor de studii, cursuri de perfecţionare şi costurile aferente participarii la concursuri.
Insa Herghelia Izvin refuza plata şi mai grav, refuza participarea antrenorului şi a sportivilor la acestea.
Acest lucru nu se intampla la celelalte filiale Romsilva.
Ca de altfel, neplata sporului de risc pentru antrenor.

”Au fost situaţii cand mi-am luat concediu pentru a putea merge, pe banii mei, la concursuri. Mi se tot pun beţe in roate. Se pare ca se doreşte eliminarea manejului, nu se doreşte performanţa la care am ajuns in momentul de faţa şi in permanenţa sunt ameninţat cu concedierea in cazul in care vorbesc despre aceste lucruri”.

Nimeni in Romania nu deţine acreditarile dobandite de Vadim Iavorovski

Despre antrenorul Manejului Timişoara, Vadim Iavorovski, se pot spune multe lucruri: face parte dintr-o familie cu tradiţie in domeniul ecvestru, iar numele lui este unul cu rezonanţa.
Bunicul sau, de profesie medic, a infiinţat in anii 1960 primul club de calarie din Timişoara, denumit ”Sanatatea” şi a luptat pentru pastrarea destinaţiei manejului din oraş.
Tatal sau, Alexandru Iavorovski, a fost preşedintele Federaţiei Ecvestre Romane, in prezent fiind antrenor şi arbitru internaţional, profesor, autor al Manualului de Echitaţie.
Vadim Iavorovski este, la momentul de faţa, cel mai bun antrenor din ţara, nimeni in Romania nu deţine acreditarile dobandite de el: FEI Coaching System Level 2 (oferit de Federaţia Ecvestra Internaţionala), IGEQ (International Group for Equestrian Qualifications) Level 2, şi a absolvit Şcoala Naţionala de Antrenori.
Vadim face parte din Consiliul Administrativ al Federaţiei Ecvestre Romane, din poziţia de preşedinte al Colegiului de Arbitri.
Ca si rezultate din postura de antrenor, de subliniat sunt 6 titluri de campioni copii, un campion la Juniori 18 ani, participari la campionatele europene si la balcaniade.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.