Fotbal / Turul 5 al Cupei Romaniei

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 02.09.2015 09:47 | Publicat in SPORT | Tipareste pagina

Cupa Romaniei programeaza runda a cincea in zilele de 8 şi 9 septembrie, incepand cu ora 16,30, la care participa 36 de echipe imperecheate in 18 meciuri eliminatorii, informeaza FRF.
Doua dintre partidele acestei runde vor avea loc cu o zi mai devreme fata de celelalte. Iata programul integral al rundei:

08.09.2015, ora 16:30
► CS Vulturii 2009 (TM) – CS Metalul Reşiţa SA (CS), stadionul Tineretului (Lugoj, jud. Timiş)
► Fotbal Club Viitorul SA 2 (CT) (foto) – ACS FC Delta Dobrogea Tulcea (TL), stadionul Oraşenesc (Ovidiu, jud. Constanţa)

09.09.2015, ora 16:30
► ACS Dacia Unirea Braila (BR) – SC FC Oţelul SA (GL), stadionul Municipal (Braila, jud. Braila)
► Atletico Vaslui (VS) – Sport Club Bacau (BC), stadionul Municipal (Vaslui, jud. Vaslui)
► ACS Rapid CFR Suceava (SV) – SC FC Ceahlaul SA (NT), stadionul Areni (Suceava, jud. Suceava)
► ACS FCM Baia Mare (MM) – CS FC Olimpia 2010 (SM), stadionul "Viorel Mateianu" (Baia Mare, jud. Maramureş)
► CS Oşorhei (BH) – SC Universitatea Cluj SA (CJ), stadionul Alparea (Oşorhei, jud. Bihor)
► ASA Tg. Mureş 2 (MS) – CF Metalurgistul Cugir 1939 (AB), stadionul TRANSIL (Tg. Mureş, jud. Mureş)
► CSM Ramnicu Valcea (VL) – CS Gaz Metan Mediaş (SB), stadionul "1 Mai" (Rm. Valcea, jud. Valcea)
► CSM Flacara Moreni (DB) – CS Mioveni (AG), stadionul Flacara (Moreni, jud. Damboviţa)
► ACS Unirea Branceni (TR) – Club Sportiv U Craiova SA (DJ), stadionul Comunal  (Branceni, jud. Teleorman)
► CS Unirea Tarlungeni (BV) – FC Gloria Buzau (BZ), stadionul Unirea (Tarlungeni, jud. Braşov)
► CS Pauleşti (PH) – SC FC Braşov SA (BV), stadionul Comunal (Pauleşti, jud. Prahova)
► SC FC Metaloglobus SA (B) – CS Baloteşti (IF), stadionul Metaloglobus (Bucureşti)
► CS Afumaţi (IF) – ACS FC Academica Clinceni (IF), stadionul Comunal (Afumaţi, jud. Ilfov)
► ACS Berceni (IF) - SC FC Rapid Bucureşti SA (B), stadionul Comunal (Berceni, jud. Ilfov)
► ACS Bucovina Pojorata (SV) – FCM Dorohoi (BT) - nu se disputa deoarece oaspetii s-au retras
► AS FC Ripensia Timişoara (TM) / CS FC Caransebeş (CS) – CS Ineu (AR)*
*O decizie in privinta acestei partide se va lua dupa analizarea recursului depus de Ripensia.
In sedinta Comisiei de Disciplina si Etica din 28.08.2015, Ripensia, FC Caransebes si UTA Batrana Doamna au fost sanctionate cu pierderea jocului prin fortfait in baza articolului 86/9/1 din RD.

AS FC Ripensia Timişoara: Povestea celor patru schimbari din Cupa. Analiza pe textul regulamentului

”A cazut ca un trasnet vestea ca Ripensia a primit meci pierdut, la ”masa verde”, cu FC Caransebeş, in Cupa Romaniei. Dar şi FC Caransebeş a fost sancţionata la fel! Cum s-a ajuns aici?

Pe teren, lucrurile au fost clare. Profitand şi de faptul ca adversarii au menajat mai mulţi titulari, in vederea startului din Liga a II-a, Ripensia a caştigat la scor, 6-1 (3-0). Decizia la ”masa verde” se refera la faptul ca ambele echipe au efectuat cate patru inlocuiri, in loc de trei.

Prima care a schimbat patru jucatori a fost Caransebeşul, prin dubla schimbare din min. 55. Scorul era, atunci, 3-0. Prima schimbare la ”Ripi” vine abia apoi, in min. 58. Urmeaza alte doua, in min. 70 şi 75. A patra, in min. 80, Stancu in locul lui Toma. Scorul era, atunci, 4-0. Şi-a creat Ripensia vreun avantaj, prin aceasta a patra schimbare, la acest scor?

”Mi s-a spus ca arbitrii au comunicat, inainte de meci, ca avem dreptul la patru schimbari”, a explicat antrenorul timişorenilor, Cosmin Stan, raţiunea celor patru inlocuiri. ”Ştiam ca la Liga a II-a, avem voie trei schimbari, dar inainte de meci arbitrul mi-a spus personal ca avem patru schimbari, deoarece echipa organizatoare e din Liga a IV-a. Exista un paragraf in ROAF ca arbitrul e suveran”, ne-a declarat şi delegatul lui FC Caransebeş, Gabriel Turcaş.

Informandu-ne asupra celor intamplate şi punand totul cap la cap, povestea e simpla: arbitrul de centru, Andrei Nagy (Aiud), promovat in aceasta vara la Liga a II-a, le-a comunicat delegaţilor celor echipe, inainte de start, ca numarul de schimbari permis este de patru. S-a mers pe mana lui, cu atat mai mult cu cat Regulamentul Disciplinar prevede şi sancţionarea arbitrilor care permit mai multe inlocuiri decat numarul maxim prevazut de regulament.

Daca ar fi fost, fara dubii, conducerea Ripensiei in culpa, am fi fost primii care ar fi aratat asta. Dar uitaţi cum suna articolul de regulament, cu privire la Cupa Romaniei (Art. 30/11 din ROAF):”In faza nationala, la jocurile care angreneaza echipe din Liga a 3-a si echipe din ligile inferioare acesteia se pot efectua patru inlocuiri de jucatori pe toata durata jocului. In jocurile la care participa echipe din Liga a 2-a sau Liga I se pot efectua maxim trei inlocuiri de jucatori”.

Ripensia – FC Caransebeş a fost un joc care a ”angrenat” o echipa din ligile inferioare Ligii a III-a. Dar a fost şi un joc la care a ”participat” o echipa din Liga a II-a! (In ambele cazuri, ghilimelele le-am folosit pentru a cita exact cuvintele respective din regulament). Şi atunci care dintre prevederi prevaleaza? Arbitrul meciului a considerat ca prima, Ripensia fiind organizatoarea partidei. Daca citim strict pe textul regulamentului, in meciul respectiv Ripensia ar fi avut dreptul la patru schimbari, iar FC Caransebeş la trei, ceea ce e total aiurea!

Corect era ca regulamentul sa specifice, clar, fara echivoc şi posibilitate de interpretare, ce se intampla cu schimbarile astea cand se intalnesc echipe din Liga I sau a II-a, de o parte, şi din Liga a III-a sau ligi inferioare, de cealalta parte”.

La faza a VI-a a Cupei Romaniei, vor participa cele 18 echipe calificate din faza a V-a, plus 14 echipe din Liga I. Aceasta este programata sa aiba loc pe 22/23/24.09.2015, ora 16.30.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.