Luna Olimpica la Timisoara va dura vreo... 5 zile

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 21.05.2014 16:20 | Publicat in SPORT | Tipareste pagina

La Timişoara, in aceasta luna, are loc o serie de manifestari culturale, sportive şi artistice intitulate Luna Olimpica, in perioada 26 mai – 1 iunie, in mai multe localitaţi din judeţul Timiş.  

Astfel, pe 26 mai are loc un seminar intitulat ”Prevenirea delicvenţei juvenile”, pe tema consumului de substanţe psihotrope şi a prevenirii violenţei in şcoala, derulat in parteneriat cu Agenţia Antidrog, acţiunea desfaşurandu-se la Liceul cu Profil Sportiv ”Banatul” din Timişoara incepand cu ora 10, iar incepand cu ora 14, in aceeaşi locaţie are loc un concurs de prezentari despre 100 de ani de Olimpism sau despre Romania la Jocurile Olimpice.

Momentul mult aşteptat de copii va fi premierea concursurilor ”Jocurile Olimpice in imaginaţia copiilor” şi ”Un condei numit Fair-Play”, care va avea loc pe 28 mai, de la ora 12, la Liceul cu Profil Sportiv ”Banatul”.    
Voluntariatul sportiv va fi promovat in perioada 27 mai ora 9, Cupa Antidrog 2014 – competiţie de fotbal pentru liceeni din judeţul Timiş, iar in 29 mai, ora 9 printr-o discuţie de tip masa rotunda in cadrul proiectului ”Departe de parinţi… aproape de şcoala”, ambele desfaşurate la Liceul cu Profil Sportiv ”Banatul”.

Indragitul Cros Olimpic va avea loc şi in acest an pe 31 mai, de la ora 10, pe un traseu de aproximativ 2800 de metri. Startul si sosirea vor fi din fata Liceului cu Profil Sportiv ”Banatul” din Timişoara.
Proiectul educaţional ”Fair-play in sport şi in viaţa” – o caravana  Fair-play de promovare a valorilor olimpismului, se desfaşoara pe durata lunii mai in mai multe şcoli din Timiş, cum ar fi Şcoala Gen. nr. 25 şi Liceul Teoretic Vlad Ţepeş din Timişoara sau Şcoala cu clasele I- VIII din localitatea Checea, jud. Timiş.
Comitetul Olimpic si Sportiv Roman marcheaza anul acesta implinirea a 100 de ani de la infiintare, evenimentul major al anului, reprezentat de Centenarul Olimpismului Romanesc. 
De aceea, toate activitatile din cadrul Lunii Olimpice din Timiş se desfasoara sub genericul “100 de ani de Olimpism in Romania”.

###

Potrivit istoricilor, la cererea lui George Plagino, membru al Comitetului International Olimpic (CIO) din partea Romaniei (in perioada 1908-1948), pe 27 martie 1914,  data la care se considera ca a luat nastere COR,  au fost  desemnati primii delegati ai Romaniei la Congresul International CIO din iunie 1914, de la Paris.

Cei dintai membri ai COR au fost George V. Bibescu, dr. Ion Costinescu, Ion N. Camarasescu, prof. G Murgoci, C. Tzigara-Samurcas, Carol Davila-Pia, Dinu Cesianu, Grigore Caracostea, ing. C. Iliescu – Branceni, Ion Nicolaescu, George Iconomu si George Plagino.

In cei 100 de ani de istorie sub semnul celor cinci cercuri olimpice, sportivii romani au cucerit 302 medalii dintre care 88 de aur, 94 de argint si 119 de bronz au fost obtinute la Jocurile Olimpice de vara, de la prima editie care a avut loc la Paris, in 1924, pana la editia de la Londra, din 2012, si una de bronz care a fost obtinuta la Jocurile Olimpice de iarna de la Grenoble, din 1968, la bob doua persoane.

In 2004 , anul in care pe 23 aprilie Comitetul Olimpic Roman (COR) a devenit Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR), olimpismul romanesc a sarbatorit 90 de ani de existenta, printre invitatii de marca prezenti la aniversare numarandu-se Jacques Rogge, presedintele CIO de la acea vreme.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.