Romania, in elita dansului sportiv mondial

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 13.06.2014 23:32 | Publicat in SPORT | Tipareste pagina

Adunarea Generala a Dansului Sportiv Mondial se desfasoara in premiera in Romania, in perioada 11-16 iunie 2014, la Bucuresti.
Deschiderea oficiala va avea loc duminica, 15 iunie, ora 10, la Palatul Parlamentului, sala Nicolae Iorga.
Romania se situeaza pe locul 3 pe natiuni la dans sportiv si va gazdui acest eveniment deosebit de important, care se organizeaza o data pe an, si care reuneste reprezentantii federatiilor de dans sportiv din intreaga lume.
Peste 60 de tari participa in aceste zile la Bucuresti, la Adunarea Generala Anuala a Federatiei Mondiale de Dansul Sportiv (WDSF), organizata si gazduita de Federatia Romana de Dans Sportiv.

Pentru Federatia Romana de Dans Sportiv este un prilej de a promova si rasplati efortul a peste 5000 de dansatori, 600 de antrenori si instructori din peste 190 de cluburi de dans sportiv din tara, a caror munca a adus Romania in topul primelor tari din lume.
Decizia organizarii adunarii la Bucuresti vine ca o confirmare si recunoastere internationala a calitatii dansului sportiv romanesc: 3 titluri de campioni mondiali, sase finalisti de campionate mondiale la diferite categorii de varsta, finalisti de Cupe si Campionate europene si rezultate remarcabile in competitii din intreaga lume.

In perioada 12-13 iunie, premergator forumului Adunarii Generale, la Bucuresti au avut loc intalniri ale membrilor prezidiului WDSF, care au luat o serie de decizii pentru viitorul dansului sportiv.

Presedintele WDSF, Carlos Freitag, a salutat organizarea evenimentului, care este asteptat de lumea dansului pentru deciziile importante care se iau aici:

„Vor fi prezenti 80-85% din membrii nostri cu drept de vot, aici, la Bucuresti. Pe agenda noastra sunt puncte importante pe care trebuie sa le discutam, printre care si infiintarea Federatiei Europene de Dans Sportiv, care este un pas inainte foarte important pentru WDSF”.

Un alt proiect important se refera la includerea dansului sportiv in randul probelor olimpice.

„Ne luptam de multi ani ca dansul sportiv sa fie recunoscut ca proba olimpica si sub mandatul noului presedinte al Comitetului International Olimpic, Thomas Bach, credem ca, in sfarsit, ceva se va schimba. Acum exista 28 de sporturi ca probe olimpice si, atunci cand un sport nou este recunoscut ca, acesta trebuie sa inlocuiasca un altul. Speram ca se va infiinta o comisie care sa evalueze sporturile care sunt deja in programul olimpic si care va incerca sa gaseasca cea mai buna solutie pentru sporturile care sunt acum cele mai vizualizate la televizor, care sunt cele mai populare, si care ar trebui sa intre in olimpiada. Pentru noi acest lucru este foarte important, pentru ca dansul sportiv este astazi unul din sporturile care au foarte mare priza la public. De exemplu, la ultimele jocuri mondiale, au asistat 18.000 de spectatori in fiecare zi, iar pe YouTube, dansul sportiv este al doilea cel mai vizualizat sport. Cred ca avem niste sanse pentru viitor si vom discuta si subiectul acesta la Bucuresti”, a declarat Carlos Freitag.

Presedintele Federatiei Romane de Dans Sportiv, Vasile Gliga, a subliniat ca pentru Romania este o onoare sa gazduiasca acest eveniment:

„Cred ca este cel mai important eveniment pentru dansul sportiv, pe care orice tara doreste sa il organizeze. Este o ocazie in primul rand pentru a promova dansul sportiv romanesc, dar este si o recunoastere a nivelului dansului in Romania, venita din partea forumului mondial. Suntem onorati ca sunt prezente peste 60 de tari si cred ca se vor lua decizii importante pentru viitorul dansului sportiv mondial.
Am putea spune ca suntem printre primele tari din lume la dans sportiv. Este un pas mare, la multe competitii suntem in randul primelor 5 tari, dar cred ca dezvoltarea dansului sportiv trebuie sa se faca in fiecare tara. Este foarte importanta si tara care e la inceput in aceasta disciplina, si cea care face performanta, asa cum la noi este la fel de important un club mic cu mai putini sportivi, ca si unul mare, cu multi sportivi, pentru promovarea dansului sportiv in tara si la nivel mondial”, a completat Vasile Gliga.

Sedinta prezidiului WDSF s-a bucurat de prezenta lui Octavian Morariu, membru in Comisia pentru Programul Olimpic a Comitetului International Olimpic:

„Am fost foarte interesat de aceasta intalnire, in sensul ca am vrut sa cunosc mai mult despre federatia internationala, sa constat preocuparile si intentiile federatiei internationale. Sunt oameni pasionati, oameni care vor sa faca din dansul sportiv un sport cu adevarat international, oameni care au pus si pun multa pasiune in ceea ce fac si care au in mod clar o preocupare de a se adresa catre cat mai multi practicanti. Ii multumesc domnului Vasile Gliga ca mi-a dat aceasta oportunitate. Dansul sportiv e o activitate pe care o urmaresc cu atentie si cu placere, este o activitate care se adreseaza tuturor categoriilor de varsta si din punctul acesta de vedere sigur ca este o activitate foarte interesanta si benefica din punct de vedere social”.

Programul Adunarii Generale Anuale a WDSF continua sambata si duminica, la Palatul Parlamentului, unde vor fi prezente aproximativ 150 de persoane.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.