Un zid, o minge, 2 rachete: Timisoara Squash Open

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 27.10.2013 10:20 | Publicat in SPORT | Tipareste pagina

Timişoara - In zilele de 2-3 noiembrie 2013, Squash Club Timisoara va organiza, la sala de pe str. Pestalozzi nr 20A, o noua editie a competitiei Timisoara Squash Open.
Toti iubitorii acestui sport , baieti si fete, atat din Timisoara, cat si din alte orase, sunt asteptati sa ia parte la competitie.
Concursul va incepe sambata, 2 noiembrie, la ora 10, cu faza grupelor, constituite din 3, 4 sau 5 jucatori in functie de numarul de participanti.
Primii doi clasati din fiecare grupa se califica in faza eliminatorie (optimi, sferturi, semifinale, finale) care va avea startul duminica, 3 noiembrie, ora 10.
In prima parte a competitiei (grupe) se va juca dupa sistemul cel mai bun din 3 seturi, iar in cea de-a doua parte (eliminatorie) sistemul va fi cel mai bun din 5 seturi.
Cei doritori se pot inscrie in concurs la adresa de email la contact@squashtimisoara.com sau la 0721.868.477.
Taxa de participare este de 30 de lei, iar numarul maxim de participanti este de 32.
***
Originile jocului squash se gasesc in jocul de tenis.
In secolul al XII-lea, in Franţa, baieţii şi fetele jucau diverse jocuri pe strazile satelor in care locuiau, lovind cu mingile in pereţii şi uşile caselor.
La sfarşitul secolului al XV-lea olandezii au inventat racheta. Jocul nascut s-a numit tenis şi in scurt timp a devenit unul dintre cele mai raspandite jocuri din Europa.
Squash-ul s-a dezvoltat dintr-un joc numit ”racquets”, joc care la randul sau provine din alte 5 discipline sportive care presupun lovirea unei mingi de un perete folosind mana.
”Racquets” işi are originile in inchisori, dar a devenit in scurt timp foarte popular in Anglia in secolul al XVII-lea, cel mai probabil deoarece necesita doar un zid, o minge şi 2 rachete.
Astfel s-a nascut squash la Şcoala Harrow din afara Londrei. Acest joc a cunoscut o popularitate deosebita in scolile din Anglia incepand cu secolul XX.
De altfel, englezii au stabilit standardele de joc si de teren pe plan international.
La inceputul anului 1990, erau 12 milioane de jucatori de squash la nivel global, iar astazi sunt in jur de 50,000 de sali de joc.
Squash are o tradiţie puternica in Anglia, Australia, Noua Zeelanda, Pakistan şi Egipt.
In SUA se joaca o forma de squash cunoscuta sub numele de ”hardball”, care implica folosirea unei mingi mai tari, o sala mai mare şi are reguli puţin diferite.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.