1 din 3 europeni n-are toate... tiglele pe casa

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 30.04.2013 17:11 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

La începutul iniţiativei sale intitulate „Luna europeană a creierului”, Comisia Europeană a alocat fonduri de aproximativ 150 de milioane de euro pentru 20 de noi proiecte internaţionale de cercetare în domeniul cerebral. Acestea ridică totalul investiţiilor UE în cercetarea în domeniul cerebral la peste 1,9 de miliarde de euro, începând din 2007.
„Luna europeană a creierului” (#brainmonth) va scoate în evidenţă cercetarea şi inovarea europeană în domeniul neuroştiinţei, cogniţiei şi în domenii conexe prin intermediul a peste 50 de evenimente organizate în întreaga Europă în luna mai a acestui an. Iniţiativa urmăreşte să valorifice cele mai recente realizări în acest domeniu, dar şi să solicite un efort mai decisiv în vederea combaterii afecţiunilor cerebrale. Ea urmăreşte, de asemenea, să scoată în evidenţă faptul că studierea creierului poate revoluţiona informatica. Iniţiativa intervine deoarece profilul cercetării în domeniul cerebral s-a extins recent cu noile proiecte ambiţioase din UE (iniţiativa emblematică în domeniul FET, proiectul privind creierul uman) şi din SUA (proiectul CREIERUL).    
Aproximativ 165 de milioane de europeni sunt susceptibili să sufere de boli legate într-o anumită formă de creier pe parcursul vieţii. Pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte, cu tot mai multe persoane care suferă de Alzheimer şi de alte afecţiuni neurodegenerative sau psihice legate de îmbătrânire, costurile de tratament riscă să crească puternic. Găsirea unor modalităţi mai bune de prevenire şi tratare a afecţiunilor cerebrale a devenit, prin urmare, o chestiune urgentă. Înţelegerea modului în care funcţionează creierul este importantă şi pentru a ne menţine economiile în avangarda noilor tehnologii ale informaţiei şi serviciilor.
„Luna europeană a creierului” va sublinia importanţa crucială a cercetării în domeniul cerebral şi a asistenţei medicale pentru societăţile şi economiile noastre, va valorifica realizările UE în aceste domenii, va dezbate pe tema viitoarei direcţii a cercetării şi politicii din domeniu, va discuta modul în care se poate îmbunătăţi alocarea resurselor, atât în cadrul diferitelor ţări, cât şi între ele şi va înlătura tabu-urile legate de sănătatea mintală. A se vedea, de asemenea, MEMO/13/390.    
Context
Cele 20 de proiecte incluse pe lista scurtă pentru finanţare din partea UE ar trebui să livreze cunoştinţe noi şi inovaţii în domenii-cheie precum traumatismele cerebrale, tulburările psihice, durere, epilepsie şi tulburările pediatrice de comportament. Deşi proiectele nu pot fi menţionate înainte de încheierea acordurilor de finanţare nerambursabilă, acestea ar trebui să înceapă în această vară. Industria de resort şi micii partenerii de afaceri vor avea o implicare deosebit de puternică în trei dintre domenii — tulburările psihice, epilepsia şi tulburările pediatrice de comportament — pentru a stimula inovarea şi soluţiile pentru viaţa de zi cu zi.
Bugetul UE a acordat peste 1,9 miliarde de euro pentru cercetarea în domeniul cerebral de la începutul actualului program-cadru al UE pentru cercetare, PC7 (2007-2013). Acesta a finanţat 1.268 de proiecte având 1.515 participanţi din UE şi din afara acesteia. Oportunităţi pentru cercetarea în domeniul cerebral vor exista şi în cadrul celor trei piloni ai programului „Orizont 2020”, următorul program de cercetare şi inovare al UE — „excelenţa ştiinţifică”, „poziţia de lider în sectorul industrial” şi „provocări societale”. Provocarea legată de „Sănătate, schimbările demografice şi bunăstare”, care va încerca să îmbunătăţească diagnosticarea, înţelegerea şi tratamentul bolilor, va avea o importanţă deosebită.
Programul „Lunii europene a creierului” cuprinde peste 50 de evenimente privind creierul uman de la conferinţe, ateliere de lucru şi întâlniri până la şcoli de vară şi cursuri de predare. Şase dintre aceste evenimente sunt organizate de preşedinţia irlandeză a UE. Comisia Europeană va organiza două conferinţe importante, în data de 14 mai la Bruxelles, şi — împreună cu preşedinţia irlandeză a UE — în perioada 27/28 mai la Dublin.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.