31 milioane de europeni se drogheaza

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 27.11.2012 18:27 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Folosite din ce în ce mai mult, drogurile sintetice schimbă tendinţa drogurilor în Europa. În timp ce consumul de canabis şi cocaină stagnează, noile substanţe psihoactive devin din ce în ce mai populare, în special în rândul tinerilor,arată ultimul raport al Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie. Deputaţii europeni de la comisia pentru libertăţi civile au discutat marţi cu experţi în domeniu situaţia drogurilor în Europa.
Canabisul rămâne cel mai consumat drog, cocaina situându-se pe locul doi, în timp ce consumul de heroină scade. Se estimează că anul trecut 23 de milioane de persoane (cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani) au consumat canabis, 4 milioane cocaină, 2 milioane Ecstasy şi 2 milioane amfetamine.
Drogurile sintetice
Drogurile sintetice sunt substanţe psihoactive nereglementate, care au efecte similare drogurilor controlate. Sunt disponibile pe internet, fiind vândute ca substanţe chimice pentru cercetare, săruri de baie sau alimente. În fiecare săptămână apare pe piaţă substanţă nouă.
„Piaţa drogurilor este dinamică, inovatoare şi se adaptează uşor. Pentru combaterea acestei probleme sunt necesare investiţii înţelepte“, a spus directorul Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie Wolfgang Götz.
Strategia UE
Strategia UE în domeniul drogurilor pe perioada 2005-2012 cere o evaluare a riscului şi un sistem de avertizare asupra noilor substanţe detectate. Noua strategie - pe perioada 2013-2020 - este în curs de elaborare şi se concentrează pe reducerea cererii şi ofertei şi ameliorarea cooperării internaţionale în combaterea drogurilor.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.