Extern

Evenimente internaţionale cu impact puternic în societate, dar şi informaţii cu şi despre Uniunea Europeană.

 
Cutremur devastator in Turcia

Turcia - Bilanţul puternicului seism de magnitudinea de 7,2 care a zguduit sud-estul Turciei , duminică dimineaţa, poate atinge o mie de morţi, după cum spune media, citând observatorul de seismologie turc Kandilli.

 
Americanii se retrag din Irak pana la sfarsitul anului

Washington - 'Astăzi sunt în măsură să anunţ, aşa cum am promis, că restul trupelor noastre prezente în Irak se vor întoarce în ţară până la sfârşitul anului.

 
Harta bogatilor si saracilor lumii

Averea globala a celor mai bogati miliardari a depasit recordul de 231 trilioane de dolari, adica doar 0,5% din populatia totala a lumii detine 38,5% din averea mondiala.

 
Gaddafi a fost ucis

Libia - France Presse a anuntat ca dictatorul libian Muammar Gaddafi a fost ucis, dictator a condus Libia nu mai puţin de 42 de ani cu mână de fier.

 
Declaraţia Zilei / Dmitri Medvedev

  Moscova - "Acest aranjament (întoarcerea lui Vladimir Putin la Kremlin), orice s-ar spune, nu este o revenire la trecut, ci altceva: este un mijloc de a soluţiona provocările pe care ni le-am fixat".

 
Jose Manuel Barroso: Recapitalizaţi urgent băncile

Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a cerut statelor europene să-şi recapitalizeze urgent băncile pentru a opri extinderea crizei datoriilor care a luat o amploare sistemică şi ameninţă să destabilizeze economia mondială, informează AFP.

 
Capitală de stat american, falimentară

Harrisburg, capitala statului Pennsylvania din estul SUA (Statele Unite ale Americii), s-a declarat în incapacitate de plată, după o lungă criză bugetară.

 
Şapte ani de închisoare pentru Iulia Timoşenko

Iulia Timoşenko, fosta şefă a guvernului de la Kiev, a fost condamnată la şapte ani de închisoare, fiind găsită vinovată de abuz de putere în cazul contractului semnat în 2009 de Naftogaz cu Rusia privind livrarea de gaze naturale.

 
Nobel pentru economie

  Premiul Nobel pentru Economie pe anul 2011 a fost atribuit americanilor Thomas J. Sargent şi Christopher A. Sims, a anunţat Comitetul Nobel.

 
Ocupaţi Wall Street!

  Mii de americani ocupă paşnic celebrul Wall Street, epicentrul puterii financiare globale şi al corupţiei. Se conturează o nouă mişcare justiţie socială, Occupy Wall Street", care se răspândeşte de la Madrid la Ierusalim şi în alte 146 oraşe.

 
101 victime ale taifunului în Filipine

  Potrivit celor mai recente date ale Biroului Apărării Civile din Filipine, care şi-a revizuit în sus bilanţul anterior - 82 decese, taifunul Nesat a ucis 82 de persoane, iar Nalgae 19, ajungându-se la un bilanţ oficial de 101 victime, care cu siguranţă va creşte, un număr mare de filipinezi fiind daţi dispăruţi.  

 
FMI: Reforma prestaţiilor sociale - economii de 0,8% din PIB

  Măsurile de reformă a prestaţiilor sociale adoptate de România vor genera economii de aproximativ 0,8% din PIB în intervalul 2010-13, potrivit raportului de evaluare realizat de echipa Fondului Monetar Internaţional în urma vizitei de la Bucureşti din perioada 20 iulie - 1 august 2011.Guvernul a adoptat, în iunie, proiectul de lege-cadru a asistenţei sociale, prin care beneficiile sociale sunt grupate în patru categorii: prevenirea şi combaterea sărăciei şi riscului de excluziune socială, susţinerea copilului şi familiei, sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale, asistenţă pentru situaţii deosebite. Pe de altă parte, potrivit FMI, inspecţiile sociale au produs rezultate semnificative, numărul de persoane ce beneficiază de ajutoare de încălzire reducându-se la jumătate în 2011. La sfârşitul lunii septembrie, ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a arătat că aproximativ 330.000 de cetăţeni vor beneficia în sezonul 2011 - 2012 de ajutoare la încălzire. Următoarea misiune a experţilor internaţionali se va afla în România în perioada 25 octombrie - 7 noiembrie. Acordul Stand-By dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la FMI.