5 lucruri pe care trebuie sa le stii cand calatoresti in UE

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 06.08.2013 13:11 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Tuturor ne place să călătorim, dar ştim ce trebuie să facem când lucrurile nu merg aşa cum am prevăzut?
Dacă intervine o urgenţă, dacă zborul ne este anulat sau dacă pierdem paşaportul?
UE are reguli care face mai uşoară viaţa călătorilor.

Dacă aveţi nevoie de asistenţă urgentă (medicală, în caz de incendiu, pentru a intra în contact cu poliţia) apelaţi numărul 112, operaţional în UE, Turcia, Croaţia şi Muntenegru.

Nu uitaţi acasă Cardul european de asigurări sociale de sănătate, ce poate fi obţinut de la furnizorul naţional de asigurări.
Cu ajutorul acestuia, la nevoie, puteţi beneficia de serviciile acordate de unităţi medicale de stat, în timpul unei şederi temporare pe teritoriul oricărui stat membru al UE, Islandei, Liechtensteinului, Norvegiei şi Elveţiei.

Dacă vi se anulează zborul sau călătoria cu trenul, sau dacă acestea întârzie, aveţi dreptul la rambursare, asistenţă (mese sau/şi hotel) sau o rută alternativă - în funcţie de condiţii.

Dacă sunteţi arestat sau vă pierdeţi paşaportul sau aveţi nevoie de asistenţă consulară într-o ţară din afara UE, în care ţara dumneavoastră nu are consulat, puteţi apela la ambasada oricărui alt stat UE.

Nu trebuie să vă închideţi telefonul când călătoriţi în alt stat membru.
De la 1 iulie, puteţi vorbi şi accesa internetul mai ieftin, graţie unui acord privind roaming-ul adoptat de Parlamentul European.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.