5 milioane de copii nascuti prin fertilizare in vitro

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 02.07.2012 14:34 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Circa cinci milioane de bebeluşi au fost născuţi datorită tehnicilor de fertilizare in vitro (FIV) de la venirea pe lume a lui Louise Brown, primul copil născut în eprubetă în 1978, conform estimărilor furnizate în cadrul unei conferinţe de specilitate la Istanbul, transmite AFP.
Societatea Europeană de Reproducere Umană şi Embriologie (ESHRE) estimează că 350.000 de bebeluşi sunt concepuţi anual prin fertilizare in vitro, echivalentul a 0,3% din cei 130 de milioane de copii care se nasc în lume.
Cifra de cinci milioane se bazează pe datele privind fertilizarea in vitro înregistrate în lume până în 2008 şi pe estimările pentru următorii trei ani şi jumătate pentru care nu există încă nicio statistică disponibilă.
FIV este o fertilizare care se face în afara corpului femeii, în laborator, de unde şi denumirea de 'bebeluşi în eprubetă' oferită acestor copii.
Subiect al unei polemici dure încă de la început, reproducerea asistată medical s-a impus de-a lungul anilor ca un tratament eficient pentru numeroase cupluri infertile.
"Tehnicile au fost îmbunătăţite semnificativ de-a lungul anilor, cu o creştere a ratei sarcinilor. Copiii născuţi sunt la fel de sănătoşi ca cei din părinţi infertili care au procreat în mod spontan", afirmă dr. David Adamson, preşedintele Comitetului internaţional pentru supravegherea reproducerii umane asistate medical.
În opinia doctorului Simon Fishel, un specialist britanic în fertilizare, atingerea pragului de cinci milione de bebeluşi în eprubetă 'justifică toate luptele juridice şi morale, dezbaterile etice şi aprobarea din partea societăţii, obţinută într-o luptă puternică'.
Conform cifrelor furnizate la Istanbul, aproape 1,5 milioane de fertilizări in vitro în sens larg sunt practicate în fiecare an în întreaga lume, dintre care o treime în Europa.
Rata de succes al unui ciclu de tratament s-a stabilizat la 32% din rata sarcinilor prin embrion transferat.
Societatea Europeană de Reproducere Umană şi Embriologie relevă de asemenea eforturile pentru evitarea sarcinilor multiple, prin implantarea de mai puţini embrioni în Europa şi, din ce în ce mai des, chiar de un embrion unic. Numărul de tripleţi născuţi în urma unei fertilizări in vitro a scăzut la mai puţin de 1%, iar cel al gemenilor - puţin sub 20%. AGERPRES

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.