6 din 10 cetateni UE se simt... europeni

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 23.07.2013 18:18 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Conform rezultatelor ultimului sondaj Eurobarometru, şase din zece cetăţeni ai UE se simt „europeni” şi doresc să afle mai multe despre drepturile lor, dar mai puţin de jumătate (46 %) ştiu în ce constau aceste drepturi.
Aceste rezultate trebuie interpretate în contextul Anului european al cetăţenilor, 2013 — un an dedicat îmbunătăţirii gradului de conştientizare cu privire la drepturile cetăţenilor europeni.
Rezultatele arată, de asemenea, că europenii consideră că drepturile de care beneficiază în calitate de cetăţeni ai UE sunt cel mai semnificativ rezultat pozitiv din partea UE — aproape şase din zece persoane identifică libera circulaţie a persoanelor, a bunurilor şi a serviciilor drept cel mai semnificativ rezultat pozitiv din partea UE.
În 14 state membre, majoritatea persoanelor chestionate afirmă că îşi cunosc drepturile în calitate de cetăţeni europeni, procentele cele mai ridicate înregistrându-se în Luxemburg (67%, +4), Finlanda (65%, -2) şi Germania (61%, +3). În ce priveşte România cu (43%, respectiv +8), aceasta figurează în rândul ţărilor unde s-au înregistrat cele mai semnificative evoluţii în raport cu sondajul din toamna lui 2012, alături de Portugalia (+10, la 45%) şi Slovacia (+7, la 59%).
În pofida crizei, persoanele care afirmă că sunt optimiste privind viitorul UE sunt mai numeroase decât cele care se declară pesimiste, în 19 din cele 28 de ţări, iar pesimismul legat de impactul crizei asupra locurilor de muncă pare a fi în scădere.
Potrivit studiului, românii (62%) sunt de asemenea optimişti în ce priveşte viitorul Europei, opinie împărtăşită şi de cetăţenii altor 18 state, între care Danemarca (72%), Estonia (64%), Lituania (64%), Malta (63%) sau Polonia (63%). Pe de altă parte, nouă ţări adună o majoritate de pesimişti, în special Portugalia (67%), Cipru (69%) şi Grecia (69%).
Aproape şapte din zece europeni (67 %) şi peste jumătate din cetăţenii fiecărui stat membru afirmă că UE are un cuvânt de spus la nivel global.
O majoritate absolută (51 %) a europenilor sunt în favoarea monedei euro, iar în cadrul zonei euro o majoritate de două treimi (62 %) susţin moneda unică.
Această susţinere atinge cote maxime sau foarte apropiate de cele maxime (între 68 % şi 77 %) în patru din ultimele cinci state care au aderat la zona euro (Estonia, Malta, Slovenia şi Slovacia).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.