66 % din produsele contrafacute vin din China

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 31.07.2014 18:02 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

In 2013, autoritaţile vamale romane au inregistrat 334 cazuri (in scadere cu 9% faţa de 2012) şi au reţinut 1.711.152 de articole (in scadere cu 18%) suspectate de incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala (DPI).
Potrivit raportului anual al Comisiei privind acţiunile vamale pentru protejarea DPI, pe ansamblul UE, autoritaţile vamale au reţinut aproape 36 de milioane de articole suspectate de incalcarea drepturilor sus-menţionate.
Deşi aceasta cifra este mai mica decat cifrele din anii anteriori, valoarea bunurilor interceptate reprezinta totuşi mai mult de 760 de milioane de euro.

Articolele de imbracaminte (12% din totalitatea articolelor reţinute) şi medicamentele (10%) se numara printre principalele categorii de marfuri reţinute.
Coletele poştale şi de curierat au reprezentat aproximativ 70% dintre intervenţiile vamale, 19% dintre reţineri avand loc in legatura cu traficul poştal de medicamente.
Aproximativ 90% din totalul bunurilor reţinute in vama fie au fost distruse, fie au facut obiectul unor acţiuni in justiţie pentru stabilirea incalcarii.

China continua sa fie principala sursa de produse contrafacute; din totalul produselor reţinute, 66% provin din China, iar 13% din Hong Kong.
Alte ţari insa au fost sursa principala pentru anumite categorii de produse, de exemplu Turcia pentru parfumuri şi produse cosmetice, iar Egiptul pentru produsele alimentare.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.