7% dintre europeni au fost victime ale fraudarii online

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 22.11.2013 16:01 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Conform unui sondaj Eurobarometru, utilizatorii de internet din UE sunt foarte preocupaţi de securitatea informatica.
76% din respondenţi sunt de acord cu faptul ca riscul de a deveni o victima a criminalitaţii informatice a crescut in ultimul an, ceea ce reprezinta un procent mai ridicat in raport cu un sondaj similar efectuat in 2012. 12% din utilizatorii de internet au avut deja un cont in cadrul unei reţele de socializare sau un cont de email care le-a fost spart.
    
Cu toate ca 70% din utilizatorii de internet din intreaga UE sunt increzatori in capacitatea lor de a folosi mediul virtual pentru a face cumparaturi sau a efectua operaţiuni bancare online, numai aproximativ 50% din aceştia procedeaza astfel in practica.
Aceasta discrepanţa semnificativa evidenţiaza impactul negativ al criminalitaţii informatice asupra pieţei unice digitale, cele doua preocupari majore cu privire la acest tip de activitaţi online fiind utilizarea frauduloasa a datelor cu caracter personal (menţionata de 37% din respondenţi) şi securitatea plaţilor online (35%).    

In mod incurajator, numarul cetaţenilor UE care considera ca sunt bine informaţi cu privire la riscurile criminalitaţii informatice a crescut in comparaţie cu 2012 (44% faţa de 38%). Se pare insa ca aceştia nu acorda intotdeauna atenţia cuvenita consecinţelor pe care le semnaleaza informaţiile respective. De exemplu, mai puţin de jumatate din utilizatorii de internet şi-au schimbat parolele utilizate online in cursul anului precedent (48%, ceea ce reprezinta o uşoara imbunataţire faţa de situaţia din 2012, cand 45% din respondenţi efectuasera o astfel de operaţiune).

Sondajul Eurobarometru, la care au participat peste 27 000 de persoane din toate statele membre, arata, de asemenea, ca:
*87% din respondenţi evita sa divulge online informaţii cu caracter personal (ceea ce reprezinta o uşoara scadere faţa de 89% in 2012);
*majoritatea respondenţilor considera in continuare ca nu sunt bine informaţi cu privire la riscurile criminalitaţii informatice (52% in comparaţie cu 59% in 2012);
*7% au fost victime ale fraudarii online a cardului de credit sau a operaţiunilor bancare;
*s-a inregistrat o creştere semnificativa a numarului de utilizatori care se conecteaza la internet utilizand un smartphone (35% faţa de 24% anul trecut) sau o tableta (14% faţa de 6%).    
    
Istoricul dosarului

Activitatea depusa de Comisia Europeana este menita sa consolideze masurile generale ale UE in materie de combatere a criminalitaţii informatice şi sa contribuie la imbunataţirea securitaţii cetaţenilor in mediul virtual.
Centrul European de Combatere a Criminalitaţii Informatice (EC3), care şi-a inceput activitatea in luna ianuarie, lucreaza la elaborarea unui raspuns colectiv al UE la ameninţarile pe care le genereaza criminalitatea informatica (IP/13/13). Cooperarea cu autoritaţile de aplicare a legii din statele membre şi din alte state, precum şi acordarea de asistenţa acestor autoritaţi constituie o prioritate centrala a EC3.

In luna februarie, Comisia, impreuna cu Serviciul European de Acţiune Externa, a adoptat, de asemenea, o strategie a UE privind securitatea informatica (IP/13/94 şi MEMO/13/71). Printre prioritaţile din acest domeniu se numara acordarea de asistenţa statelor membre pentru identificarea şi remedierea deficienţelor in ceea ce priveşte capacitatea lor de combatere a criminalitaţii informatice, precum şi promovarea cooperarii intre EC3, statele membre şi alţi actori.
In plus, in luna august, UE a adoptat noi norme menite sa intareasca mijloacele de care dispune Europa pentru a se apara impotriva atacurilor informatice. Aceste norme prevad incriminarea botnet-urilor, adica a reţelelor de calculatoare infectate a caror putere de procesare este utilizata pentru lansarea de atacuri informatice, şi a altor instrumente utilizate de infractorii din mediul virtual (MEMO/13/661). De asemenea, aceste norme au introdus noi circumstanţe agravante şi sancţiuni penale mai aspre, pentru a preveni in mod eficace atacurile la scara larga impotriva sistemelor informatice. In plus, directiva imbunataţeşte cooperarea transfrontaliera intre sistemele judiciare şi autoritaţile poliţieneşti din statele membre ale UE.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.