7 produse interesante de export ale tarilor mici

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 20.02.2012 17:07 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Ţările mici au capacitate de producţie foarte limitată. Totuşi, unele ţări au reuşit să profite de resursele lor naturale, sau de idei bune pentru de a participa la competiţia economică de pe piaţa internaţională.

1. Dinţi falşi - Liechtenstein

Suprafata: 160 kmp
Populatie: 36.010 locuitori

Liechtenstein este exportator mondial de dinţi falşi. Schaan, cel mai mare oras din Liechtenstein, este sediul central pentru Vivadent AG, şi produce dinţi falşi, care sunt expediaţi în 120 de ţări din întreaga lume. Produsele stomatologice de diferite tipuri formează baza economiei din Liechtenstein.

2. Timbre poştale - San Marino

Zona: 61 kmp
Populatie: 31.887 locuitori

De-a lungul anilor, modelele atractive de timbre din San Marino au fost extrem de populare printre filateliştii din întreaga lume. Se estimează că 10% din veniturile republicii este generat de vânzarea de timbre pentru colecţionarii internaţionali.

3. Apă dulce - Lesotho

Zona: 30.355 kmp
Populaţie: 2.067.000 de locuitori

Lesotho este o ţară mică, fără ieşire la mare, în Africa de Sud. Este singura ţară din lume care nu are nici un teren sub altitudinea de 1.400 m deasupra nivelului mării. Datorită poziţiei sale, Lesotho este, de asemenea, importantă resursă de apă dulce pentru Africa de Sud datorită barajelor mari proiectate pentru a stoca şi transfera cantităţi mari de apă în regiunile industriale şi agricole din Africa de Sud. O mare parte din veniturile de export a ţării vine de la apă.

4. Fosfat - Nauru

Zona: 21 kmp
Populaţia: 9.322 de locuitori

Economia Nauru este dominată de exportul de fosfat, un mineral folosit ca îngrăşământ. Fosfatul este baza economiei din Nauru din anul 1906, când insula a fost o colonie germană. Descompunerea microorganismelor marine de pe un atol (o insula de corali compusă dintr-un recif înconjurat de o lagună), completată de mii de ani de excremente de păsări, au făcut o insulă din Nauru aproape în întregime de fosfat. Fosfatul este exportat în principal în Australia şi Noua Zeelandă. Fosfatul de exploatare a făcut din Nauru o ţară foarte bogată şi oferă cetăţenilor unele dintre cele mai mari venituri pe cap de locuitor din regiunea Pacificului. Dar, în acelaşi timp, minele de fosfat au afectat grav mediul. Livrările de fosfat se aşteaptă să nu mai dureze mai mult de 5 ani.

5. Fructe tropicale - Belize

Zona: 22 996 kmp
Populaţie: 333.200 de locuitori

Belize exportă fructe tropicale si fructe rare, în cea mai mare parte necunoscute în restul lumii. Fructul Karinowa arata ca un kiwi, dar cu o nuanta de mov. Pieliţa fructului este păroasă la fel ca cea a unui kiwi, dar interiorul este de o culoare violet închis. Belize exportă cantităţi mari de Karinowa, datorita calitatii sale rare. Oamenii spun că are un gust extraordinar - ca un mango, zmeura, capsuni, portocale, dar picant si dulce si acrisor, toate în acelaşi timp ...

6. Nucşoara - Grenada

Suprafata: 344 kmp
Populaţie: 110.000 de locuitori

Nucşoara este un condimente, seminţele uscate şi aromatice fiind colectate de la un copac veşnic verde, de obicei înalt de la 9 la 20 m. Aroma de nucşoară este puternică, aromată, cu un gust iute şi uşor amar. Grenada are mii şi mii de copaci de nucşoară. Această ţară este al doilea cel mai mare producător mondial de nucşoara, după Indonezia, ceea ce este greu de crezut pentru o astfel de insulă mică.

7. Trestie de zahăr - Mauritius

Suprafata: 2.040 kmp
Populaţia: 1.286-340 de locuitori

Trestia de zahăr este vitală pentru economia din Mauritius. În 2004, aceasta a reprezentat 19% din valoarea exporturilor şi 5% din PIB-ul ţării. Trestia de zahăr se extinde peste 90% din terenul arabil, iar 45% din suprafaţa totală a insulei este dedicată culturii trestiei de zahăr. Care oferă, de asemenea, locuri de muncă directe pentru 60.000 de lucrători şi plantaţii mici. Mauritius produce 630.000 de tone de zahăr pe an. Numai că această ţară este traversată destul de des de furtuni violente, ciclonice, care au impact asupra culturilor de trestie de zahăr şi, în consecinţă, asupra creşterii economice.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.