74,3 milioane de euro pentru decontaminarea ariilor poluate cu petrol din Romania

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 23.04.2014 16:48 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Fonduri europene in valoare de 74,3 milioane de euro vor fi folosite pentru curaţarea mai multor arii contaminate cu petrol din diferite judeţe ale Romaniei.
Investiţia totala este de 119,7 milioane de euro.
Proiectul este considerat a fi unul major, avand in vedere investiţia de peste 50 de milioane de euro, şi a necesitat o decizie specifica pe subiect din partea Comisiei Europene.

Comisia Europeana a aprobat o investiţie de 74,3 milioane de euro in cadrul Fondului European de Dezvoltare Regionala, pentru curaţarea mai multor arii contaminate cu produse petroliere din diferite judeţe ale Romaniei.
Datorita acestui proiect, Romania va putea sa işi respecte obligaţiile in domeniul protecţiei mediului, prin aceasta investiţie contribuindu-se la remedierea daunelor severe aduse mediului şi la combaterea poluarii. In plus, vor fi reduse riscurile ecologice implicate de poluarea cu astfel de produse.
Toate aceste masuri vor imbunataţi considerabil calitatea vieţii cetaţenilor romani şi vor spori siguranţa pe termen lung a locuitorilor din zonele aflate in vecinatatea ariilor decontaminate.
Pe durata implementarii proiectului vor fi create 30 de locuri de munca.    
Contribuţia Uniunii Europene va insuma 74,3 milioane de euro dintr-o  investiţie totala de 119,7 milioane de euro.

Proiectul menţionat reprezinta un „proiect major”, investiţia totala (inclusiv TVA) ridicandu-se la peste 50 milioane de euro.
In acest context, el face obiectul unei decizii specifice a Comisiei Europene, in condiţiile in care alte tipuri de proiecte sunt aprobate la nivel naţional sau regional.
Proiectul prevede aplicarea unor masuri de reabilitare pentru urmatoarele tipuri de arii contaminate:
#Doljchim, inclusiv acţiuni de reabilitare a doua batale de şlamuri fosfoamoniacale;
#Petrobrazi, subdivizat in 2 componente: una dintre acestea acopera gestionarea şlamului din incinta rafinariei Petrobrazi (batalele interne), iar cealalta se refera la cele doua batale situate in afara acesteia;
#Arpechim, subdivizat in 2 componente: una dintre acestea acopera batalele de depozitare a deşeurilor de triazina (TRZ) şi a celor de acrilonitril (ACN), iar cealalta se refera la reabilitarea iazurilor de decantare a apelor uzate de la Dambovnic şi Suseni;
#o componenta extinsa care acopera 25 de bazine de explorare şi producţie (E&P), amplasate in 9 judeţe;
#o componenta extinsa care acopera 2 depozite de comercializare a produselor petroliere (MKT), amplasate in judeţele Braila şi Vaslui.

Romaniei i-au fost alocate fonduri in valoare de aproximativ 20 miliarde de euro in cadrul politicii de coeziune, in perioada 2007-2013.
Pentru perioada 2014-2020, alocaţia Romaniei insumeaza 22,9 miliarde de euro (la preţurile actuale).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.