A murit liderul suprem al nord-coreenilor

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 19.12.2011 20:51 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Kim Jong-il, liderul nord-coreean, în vârstă de 69 de ani, a decedat din cauza unei "mari epuizări mentale şi fizice" la 17 decembrie, la ora locală 8.30 (1.30, ora României), a anunţat Agenţia centrală de presă coreeană (KCNA).
Kim Jong-il a fost un politician din Coreea de Nord, născut la 16 februarie 1941.
Între 1994-2011 a fost liderul de facto al Republicii Populare Democrate Coreene.
În mod oficial, el a fost preşedintele Comisiei de Apărare Naţională din Coreea de Nord, Comandant Suprem al Armatei Poporului şi Secretar General al Partidului Muncitorilor din Coreea (aflat la putere din 1948). El i-a succedat tatălui său Kim Ir-sen, fondatorul Republicii Populare Democrate Coreene (Coreea de Nord), decedat în anul 1994.
În constituţia nord-coreană din aprilie 2009, este numit implicit „lider suprem".
Asemenea tatălui său, Kim Jong-il s-a bucurat de privilegii absolute şi a avut un extraordinar cult al personalităţii în Coreea de Nord, unde Kim a fost venerat ca un erou, mare om politic, un "om măreţ", şi chiar, după cum relatează anumite surse, regele-zeu.
Conform constituţiei, Coreea de Nord este o republică socialistă, dar mulţi o consideră o dictatură absolută de tip stalinist, unde Kim Ir-sen a înlocuit marxismul cu ideologia juche.
Aparatul de stat este dominat în totalitate de către Partidul Muncii din Coreea, al cărui rol conducător este ancorat în constituţie. Există şi două partide minore, aceste trei partide fiind unite în Frontul Democratic pentru Reunirea Patriei. Organul suprem de stat este parlamentul, a cărui membrii se aleg pe o perioadă de 5 ani. Parlamentul se întruneşte în plen doar odată sau de două ori pe an, în restul timpului ţara fiind condusă de prezidiul parlamentului. Preşedintele prezidiului, în momentul de faţă (2010) Kim Yong-nam, este teoretic conducătorul statului.
Mai există şi Comitetul Naţional de Apărare (condus de Kim Jong-il), care se ocupă de politica externă şi de forţele armate.
Funcţiile publice sunt ocupate, după cum scrie în constituţie, conform centralismului democratic. La alegeri, candidaţii unici, toţi susţinuţi de către partid, sunt de obicei aleşi cu 100% din voturi, cu o participare la vot practic tot de 100%.
De la moartea lui Kim Ir-sen, postul de preşedinte de stat nu a mai fost ocupat, Kim Ir-sen fiind acum Preşedinte etern.
Văzută din Occident, Coreea de Nord este „cea mai pură formă de totalitarism pe care mintea umană a inventat-o vreodată. Statul este caracterizat de un cult al personalităţii cvasireligios, o politică oficială de o xenofobie feroce, şi prezenţa unui sistem de lagăre de concentrare. Există raporturi credibile despre experimente chimice făcute pe prizonieri politici.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.