Acces rapid la informatiile gratuite din registrele de insolventa din UE

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 17.07.2014 17:28 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Cetaţenii şi reprezentanţii mediului de afaceri au acum acces rapid, in limba romana, la informaţiile gratuite privind entitaţile aflate in insolvenţa din şapte state membre ale Uniunii Europene.
Serviciul este disponibil prin intermediul portalului european e-Justice şi a fost dezvoltat in cadrul unui proiect derulat de Comisia Europeana, in colaborare cu registrele de insolvenţa din Austria, Republica Ceha, Estonia, Germania, Olanda, Romania şi Slovenia.
Romania, prin Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), a contribuit activ la crearea specificaţiilor tehnice şi la derularea in condiţii optime a proiectului, asigurand resursele necesare pentru funcţionarea interconectarii.
Prin noul serviciu online, cetaţenii, oamenii de afaceri, creditorii sau investitorii care doresc sa deruleze activitati economice in Uniunea Europeana, pot consulta şi verifica situaţia partenerilor de afaceri, potenţiali şi actuali, accesand rapid, printr-un punct unic, informaţii actualizate in timp real.
Noua funcţionalitate a portalului e-Justice permite utilizatorilor obţinerea informaţiilor gratuite cu privire atat la debitorii persoane juridice, cat şi persoane fizice (conform legislaţiilor naţionale), supuşi procedurilor de insolvenţa, inregistraţi in registrele naţionale ale statelor participante la proiect.
Serviciul ofera posibilitatea cautarii simple dupa denumirea debitorului sau in funcţie de alte criterii, potrivit prevederilor legale in vigoare in materie de insolvenţa din fiecare stat membru.
In cadrul serviciului, ONRC asigura furnizarea urmatoarelor informatii gratuite privind firmele publicate in Buletinul Procedurilor de Insolventa: denumirea debitorului, codul unic de identificare fiscala, numarul de inregistrare din registrul in care este inmatriculat (registrul comerţului, registrul societaţilor agricole, registrul asociaţiilor şi fundaţiilor etc.), judeţul, denumirea actului de procedura publicat in Buletinul Procedurilor de Insolvenţa, numarul şi data actului de procedura, numarul şi data dosarului de instanţa, instanţa, secţia, buletinul şi data publicarii.
Noul serviciu se inscrie in procesul amplu de transformare a portalului e-justice.europa.eu intr-un instrument dinamic, util cetaţenilor, practicienilor din domeniul juridic, magistraţilor şi mediului de afaceri. Comisia Europeana se aşteapta ca in scurt timp şi alte state membre sa se alature proiectului, unele dintre acestea anunţandu-şi deja intenţia de interconectare.

Pentru detalii, se poate accesa e-Justice sau Registrele de Insolvenţa

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.