Alice Munro a castigat Premiul Nobel pentru literatura

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 10.10.2013 15:30 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Premiul Nobel pentru literatura a fost acordat scriitoarei canadiene Alice Munro (82 de ani), publicata si in Romania de catre editura Litera.
Autoare de proza scurta, Munro creeaza in fiecare povestire un nucleu pentru un roman pe a carui actiune refuza sa o dezvolte – “in putine cuvinte poti spune mult mai multe lucruri şi cu mult mai mult substrat”, a declarat autoarea in nenumarate randuri.
Desi Alice Munro este exclusiv autoare de proza scurta, totusi literatura ei atinge profunzimi la care multe dintre romanele contemporane nu ajung.
In plus, autoarea observa cu acuitate si scrie cu substanta, lucru care o desparte, din nou, de multi autori contemporani.
Valoarea literara a lui Munro a fost de numeroase ori recunoscuta - a luat prestigiosul Giller Prize de doua ori, in 1998 si in 2004, a castigat Man Booker International Prize in 2012, iar Nobelul castigat acum nu face decat sa ii incununeze cariera.
Editura Litera este singura editura din Romania care a tradus-o si publicat-o pe Alice Munro, cartea Prea multa fericire, semnata de autoare, aparand pe piata de carte din Romania in 2009.
Volumul cuprinde zece povestiri, diferite ca tematica, intindere, localizare geografica sau in timp, dar totusi sensibil asemanatoare prin atmosfera.
Indiferent de subiect, de multe ori violent, miza povestirii pare sa fie aceea de a surprinde un moment decisiv in interiorul intim al personajului principal.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.