Azil si migratie: UE aloca 24 de milioane de euro Romaniei

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 25.03.2015 19:06 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Programul multianual 2014-2020 al Romaniei pentru azil, migraţie şi integrare a fost adoptat şi va beneficia de o alocare de aproximativ 24 de milioane de euro din partea UE.
Cea mai mare parte a acestor fonduri, respectiv 21,9 milioane de euro, provin din Fondul pentru azil, migraţie şi integrare (AMIF).

Pe langa alocaţia AMIF, Romania va beneficia şi de o serie de sume suplimentare, dupa cum urmeaza: 580.000 euro vor fi folosiţi pentru acţiunile de relocare, iar peste 1,9 milioane de euro vor fi destinaţi proiectelor de returnare şi reintegrare a migranţilor in ţarile de origine.

Programul Romaniei face parte dintre cele 22 de programe naţionale multianuale aprobate de Comisia Europeana.
Un numar de alte 36 de programe naţionale urmeaza a fi aprobate in cursul anului 2015.
AMIF acorda sprijin statelor membre in eforturile lor de a consolida capacitaţile de primire, de a imbunataţi calitatea procedurilor de azil in conformitate cu standardele Uniunii, de a integra migranţii la nivel local şi regional, precum şi de a spori viabilitatea programelor de returnare.

Investiţii intr-o Europa deschisa şi sigura: fonduri in valoare de 1,8 miliarde EUR pentru azil, migraţie, integrare şi securitate

Comisia Europeana a aprobat 22 de noi programe naţionale multianuale in cadrul Fondului pentru azil, migraţie şi integrare (AMIF) şi al Fondului pentru securitate interna (FSI) pentru perioada 2014-2020, cele doua fonduri reprezentand impreuna aproximativ 1,8 miliarde EUR.
Alte 36 de programe naţionale vor fi aprobate mai tarziu in cursul anului. Aceste doua componente ale finanţarii UE sprijina eforturile statelor membre in materie de azil, migraţie şi integrare, precum şi in ceea ce priveşte securitatea interna.

Fondul AMIF acorda sprijin statelor membre in eforturile lor de a consolida capacitaţile de primire, de a imbunataţi calitatea procedurilor de azil in conformitate cu standardele Uniunii, de a integra migranţii la nivel local şi regional, precum şi de a spori viabilitatea programelor de returnare.
Programul FSI sprijina eforturile naţionale in materie de securitate in scopul de a imbunataţi gestionarea frontierelor externe ale statelor membre (in special prin utilizarea unor tehnologii moderne interoperabile), de a imbunataţi cooperarea transfrontaliera in materie de aplicare a legii şi de a consolida capacitatea statelor membre de a gestiona in mod eficace riscurile legate de securitate, cum ar fi terorismul şi radicalizarea violenta, traficul de droguri, criminalitatea informatica şi securitatea cibernetica, traficul de persoane şi alte forme de criminalitate organizata.
Pe langa alocarea de baza, majoritatea programelor aprobate astazi de Comisie beneficiaza de sume suplimentare, puse la dispoziţia unor state membre care s-au oferit voluntare sa puna in aplicare acţiuni specifice cu o puternica dimensiune transnaţionala, cum ar fi proiectele comune de returnare şi reintegrare din cadrul AMIF sau instituirea cooperarii consulare in cadrul FSI.
Fondurile suplimentare acordate in cadrul unora dintre programele FSI vor fi investite, de asemenea, in achiziţionarea de echipamente de mari dimensiuni care vor fi puse la dispoziţie, ori de cate ori va fi necesar, in cadrul operaţiunilor comune ale Frontex.
Aproape 100 de milioane EUR canalizate prin programele AMIF vor fi utilizate pentru a sprijini programul de relocare al Uniunii in perioada 2014-2015.
Comisia depune eforturi in vederea aprobarii rapide a restului de programe naţionale.
Fondurile AMIF şi FSI, care dispun de un buget total de aproape 7 miliarde EUR pentru perioada 2014-2020, reprezinta principalele instrumente financiare ale UE care permit realizarea de investiţii intr-o Europa deschisa şi sigura.

Eforturile depuse de UE in domeniul migraţiei şi al afacerilor interne sunt sprijinite prin Fondul pentru azil, migraţie şi integrare şi prin Fondul pentru securitate interna.
Fondul pentru azil, migraţie şi integrare contribuie la gestionarea eficienta a fluxurilor de migraţie şi la dezvoltarea unei abordari comune in materie de azil şi migraţie.
Fondul pentru securitate interna (format din Frontiere şi vize (FSI - frontiere) şi din Instrumentul pentru cooperarea poliţieneasca şi gestionarea crizelor (FSI - poliţie)) contribuie la asigurarea unui nivel ridicat de securitate şi de prevenire a criminalitaţii in Uniune, facilitand, in acelaşi timp, calatoriile in scopuri legitime şi asigurand gestionarea solida a frontierelor externe ale Uniunii.
85 % din fonduri sunt canalizate prin intermediul programelor naţionale: documente strategice multianuale, care acopera perioada 2014-2020.
Aceste programe sunt elaborate, puse in aplicare, monitorizate şi evaluate de catre autoritaţile responsabile din statele membre, in parteneriat cu parţile interesate relevante din domeniu, inclusiv cu societatea civila, şi sunt aprobate de Comisie.
Restul fondurilor (aproximativ 15 % din totalitatea resurselor) sunt gestionate de Comisie, programele de lucru corespunzatoare fiind adoptate in cadrul celor trei instrumente financiare. Acţiunile Uniunii şi asistenţa de urgenţa acordata statelor membre sunt finanţate prin intermediul acestor programe de lucru ale Comisiei.
22 de programe naţionale au fost aprobate acum de catre Comisie (in cadrul gestiunii partajate), dintre care 17 programe AMIF (Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Ceha, Germania, Estonia, Finlanda, Franţa, Ungaria, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţarile de Jos, Portugalia, Romania, Slovenia şi Regatul Unit) şi cinci programe FSI (Belgia, Republica Ceha, Germania, Danemarca, Franţa). Alte 36 de programe naţionale vor fi aprobate mai tarziu in cursul anului 2015.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.