Bugetul UE pentru 2015: Plata facturilor si mai multe investitii

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 22.10.2014 17:09 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Statele membre UE trebuie sa işi susţina angajamentele politice cu bani, pentru a incuraja creşterea economica şi numarul locurilor de munca, cercetarea şi dezvoltarea, precum şi pentru a permite UE sa işi duca la indeplinire politica externa, au spus deputaţii atunci cand au respins taierile bugetare efectuate de Consiliu la bugetul UE pentru 2015.

Pentru 2015, Parlamentul a crescut suma pentru creditele de angajament la 146,348.9 milioane de euro şi la 146,416.5 pentru creditele de plata.
Poziţia Parlamentului privind proiectul de buget pentru 2015 a fost adoptata cu 464 de voturi pentru, 186 impotriva si 46 de abţineri.

Parlamentul a respins toate taierile efectuate de statele membre in propunerea de buget iniţiala, prezentata de Comisie şi a cerut fonduri suplimentare pentru creşterea economica şi crearea de locuri de munca, in conformitate cu recomandarile Comisiei parlamentare pentru bugete.
Intreprinderile mici şi mijlocii, programele de cercetare şi educaţie, inclusiv programul de schimburi de studenţi Erasmus+ ar trebui sa primeasca mai mult cu 190,5 milioane de euro, au spus deputaţii.
Agenţiile de supraveghere financiara, fermierii şi pescarii afectaţi de embargoul Rusiei, precum şi fondurile de ajutor pentru cei mai defavorizaţi cetaţeni ai UE trebuie, de asemenea, sa primeasca mai mulţi bani (suplimentar 6,1 milioane, 30 milioane şi, respectiv, 16,7 milioane euro), a spus Parlamentul.

Deputatii au votat, de asemenea, 400 de milioane de euro mai mult decat propusese Comisia initial pentru ca UE sa işi poata indeplini responsabilitaţile internaţionale, printre care spriijinul pentru refugiaţii sirieni, Ucraina şi Palestina.

In 2014, pentru a plati facturile catre autoritatile locale, intreprinderile mici si alti beneficiari, Comisia Europeana a fost obligata sa ceara fonduri suplimentare sub forma unor amendamente bugetare care sa ii permita sa işi indeplineasca obligaţiile in acest an.

Pentru a stopa cresterea deficitului de plati din 2010, care a ajuns la 25 de miliarde de euro la sfarsitul lui 2014, Parlamentul a votat suplimentarea cu 4 miliarde de euro pana in 2015.

La 28 octombrie, vor incepe trei saptamani de ”conciliere” cu Consiliul pentru ca un acord intre Consiliu şi Parlament sa fie atins pana la 17 noiembrie.
Bugetul pentru anul viitor va fi votat de Parlament şi semnat de Preşedintele PE la data de 26 noiembrie.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.