Candidatii la premiul Saharov pentru libertatea de gandire

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 24.09.2012 17:50 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Un activist civil din Belarus, directorul unui centru ce oferă asistenţă legală victimelor legilor blasfemiei în Pakistan, trei reprezentanţi ai opoziţiei din Ruanda, o formaţie punk-rock din Rusia, un avocat şi un regizor din Iran sunt candidaţii la Premiul Saharov anul acesta. 

Ales Bialiatski luptă pentru libertatea de gândire şi expresie în Belarus. A fondat Centrul pentru Drepturile omului Viasna - o organizaţie non-guvernamentală care oferă asistenţă financiară şi legală prizonierilor politici şi familiilor acestora.
Nominalizat de eurodeputatul Jacek Saryusz-Wolski şi alţi 82 de eurodeputaţi

Joseph Francis a pus bazele şi este directorul CLAAS - un centru pentru asistenţă legală a victimelor legilor blasfemiei în Pakistan. Centrul a fost înfiinţat în 1992.
Nominalizat de Conservatorii şi Reformiştii Europeni

Victoire Ingabire Umuhoza, Déogratias Mushayidi, Bernard Ntaganda: trei reprezentanţi ai opoziţiei din Ruanda, care au încercat să oprească violenţa încurajând dialogul şi reconcilierea. Acum în închisoare.
Nominalizaţi de eurodeputaţii Willy Meyer, Rosa Estaràs, Santiago Fisas, María Muñiz, Ana Mirandaşi alţi 37 de deputaţi

Pussy Riot: trei tinere din Rusia - Nadejda Andreievna Tolokonnikova, Yekaterina Samutsevich şi Maria Alyokhina - au protestat împotriva preşedintelui Putin şi au fost arestate şi condamnate la doi ani în lagăr de muncă.
Nominalizate de eurodeputatul Werner Schulzşi alţi 45 de eurodeputaţi

Nasrin Sotoudeh, Jafar Panahi: Nasrin Sotoudeh este o avocată iraniană care luptă pentru drepturile omului. A reprezentat activişti din opoziţie şi tineri condamnaţi la moarte. Jafar Panahi este regizor, scenarist şi editor de film. Filmele sale se concentrează pe dificultăţile întâmpinate de copii, săraci şi femei în Iran.
Nominalizaţi de Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Verzi/ALE şi deputaţii José Ignacio Salafranca, Elmar Brok şi alţi 11 eurodeputaţi

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire poartă numele fizicianului şi disidentului politic rus Andrei Saharov. Este acordat din 1988 indivizilor şi organizaţiilor care au o contribuţie importantă în lupta pentru drepturile omului şi democraţie. În 2011, Premiul a fost acordat unor reprezentanţi ai Primăverii Arabe.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.