Cartel european cu saltele, canapele si scaune de autovehicul

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 29.01.2014 17:01 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Comisia Europeana a constatat ca principalii patru producatori majori de spuma poliuretanica - Vita, Carpenter, Recticel şi Eurofoam - au participat la un cartel şi a aplicat amenzi in valoare totala de 114.077.000 de euro. Spuma poliuretanica mulata se foloseşte in principal la fabricarea mobilierului de uz casnic, cum ar fi saltelele sau canapelele. Aplicaţiile din sectorul autovehiculelor, destinate in special scaunelor, reprezinta la randul lor circa un sfert din piaţa totala a spumei poliuretanice mulate.
    
Firmele au acţionat in mod concertat pentru a coordona preţul de vanzare al diverselor tipuri de spuma timp de aproape cinci ani, din octombrie 2005 pana in iulie 2010, in 10 state membre ale UE (Austria, Belgia, Estonia, Franţa, Germania, Ungaria, Olanda, Polonia, Marea Britanie şi Romania). Societatea Vita nu a fost amendata, intrucat a beneficiat de imunitate in temeiul Comunicarii privind politica de clemenţa din 2006 a Comisiei, ca rasplata pentru aducerea existenţei cartelului la cunoştinţa Comisiei. Eurofoam (o societate mixta deţinuta de Recticel şi Greiner) a beneficiat de reduceri ale amenzilor in urma cooperarii la investigaţii, in cadrul programului de clemenţa al Comisiei. Intrucat toate firmele au convenit cu Comisia sa soluţioneze cazul prin procedura tranzacţiei, amenzile acestora au beneficiat de o reducere suplimentara cu 10%.    

Scopul cartelului era transferarea catre clienţi a creşterilor preţurilor materiilor prime, constand in produse chimice in vrac, şi evitarea unor concurenţe agresive la nivelul preţurilor. In vederea atingerii acestui scop, participanţii la cartel au organizat reuniuni de coordonare a preţurilor la toate nivelurilor conducerii din Europa. Aceştia s-au intalnit cu ocazia reuniunilor asociaţiilor europene şi naţionale şi au intreţinut numeroase contacte bilaterale, prin telefon şi prin alte mijloace. Cartelul a funcţionat timp de aproape cinci ani, din octombrie 2005 pana in iulie 2010.    
    
Amenzi

Rezumand, sumele pe care trebuie sa le plateasca societaţile in cauza sunt urmatoarele: pana la 14.819.000 de euro in cazul Eurofoam, 24.183.000 de euro in cazul Greiner şi pana la 39.068.000 de euro in cazul Recticel (pentru implicarea proprie şi pentru cea a Eurofoam).        
Cuantumul amenzilor a fost stabilit pe baza Orientarilor in materie de amenzi ale Comisiei din 2006.
La stabilirea nivelului amenzilor, Comisia a ţinut cont de vanzarile produselor in cauza realizate de firme in statele membre relevante, de natura grava a incalcarii, de intinderea geografica şi de durata acesteia.
Vita a beneficiat de imunitate completa pentru ca a dezvaluit existenţa cartelului, fiind astfel scutita de o amenda de 61.7 milioane de euro pentru participarea la acesta.
Recticel, Eurofoam şi Greiner au beneficiat de reduceri ale amenzilor cu 50% in temeiul Comunicarii privind politica de clemenţa din 2006, ca rasplata pentru cooperarea la ancheta. Reducerile reflecta momentul cooperarii acestora şi masura in care dovezile pe care le-au furnizat au ajutat Comisia sa dovedeasca existenţa cartelului.
In plus, in temeiul Comunicarii privind desfaşurarea procedurilor de tranzacţie din 2008 , Comisia a redus cu 10% amenzile aplicate tuturor societaţilor, intrucat acestea şi-au recunoscut participarea la cartel şi raspunderea in aceasta privinţa.
Raspunderea societaţii Carpenter a fost stabilita prin participarea directa la faptele savarşite de filialele europene ale acesteia, in timp ce societatea Carpenter Co a fost considerata raspunzatoare numai in calitate de societate-mama.
O parte din amenda aplicata societaţilor Recticel, Greiner şi Eurofoam pentru faptele savarşite de Eurofoam (care este o societate mixta deţinuta de Recticel şi Greiner) este suportata de acestea, din cauza raspunderii solidare dintre o societate-mama şi filialele sale. Societatea Eurofoam este raspunzatoare pentru vanzarile din cinci state membre (Germania, Austria, Ungaria, Polonia şi Romania), in timp ce Recticel este raspunzatoare direct pentru vanzarile din celelalte cinci state membre (Franţa, Belgia, Marea Britanie şi Estonia), şi indirect pentru comportamentul filialei sale.    
    
Istoricul dosarului

Spuma poliuretanica mulata poate fi folosita pentru aplicaţii de tip confort, constand in mobile şi saltele tapiţate, şi aplicaţii tehnice, intalnite in sectorul autovehiculelor şi alte sectoare industriale. Cartelul avea drept obiect spuma de tip confort şi anumite tipuri de spuma mulata.
Investigaţia Comisiei a inceput cu inspecţiile neanunţate din iulie 2010.
Mai multe informaţii referitoare la acest caz vor fi disponibile la numarul de caz 39801 in registrul public al Comisiei, pe pagina de internet dedicata concurenţei, dupa rezolvarea problemelor legate de confidenţialitate. Pentru mai multe informaţii privind acţiunile Comisiei impotriva cartelurilor, a se vedea pagina de internet a acesteia dedicata acestui subiect.    
    
Procedura de tranzacţie

Decizia reprezinta cea de-a zecea decizie de tranzacţie de la introducerea in iunie 2008 a procedurii de tranzacţie pentru carteluri. In cadrul unei tranzacţii, societaţile care au participat la un cartel işi recunosc participarea şi raspunderea aferenta. Procedura de tranzacţie se bazeaza pe Regulamentul antitrust (nr. 1/2003) şi permite Comisiei sa aplice o procedura simplificata, reducand astfel durata investigaţiei. Acest lucru reprezinta un element pozitiv pentru consumatori şi contribuabili, intrucat conduce la reducerea costurilor, pentru asigurarea respectarii normelor antitrust, intrucat elibereaza resurse in vederea tratarii altor cazuri in care exista suspiciuni şi pentru societaţile implicate, care au de caştigat de pe urma unor decizii mai rapide şi a unei reduceri cu 10% a amenzilor.
Comisia a ajuns in trecut la tranzacţii cu participanţii la carteluri avand drept obiect memoriile DRAM, fosfaţii pentru hrana animalelor, detergenţii, sticla pentru tuburi cu raze catodice, compresoarele pentru frigidere, produsele pentru gestionarea apei, fasciculele de cabluri electrice (a se vedea IP/13/673) şi instrumentele derivate pe rata dobanzii in EUR şi YEN.    
    
Acţiuni in despagubiri

Orice persoana sau firma afectata de comportamente anticoncurenţiale de felul celor descrise in cazul de faţa poate sesiza instanţele statelor membre pentru a solicita despagubiri. Atat jurisprudenţa Curţii, cat şi Regulamentul nr. 1/2003 al Consiliului confirma ca, in cazurile in care au fost sesizate instanţele naţionale, o decizie a Comisiei reprezinta o proba irefutabila a faptului ca faptele respective s-au petrecut şi au fost ilegale. Chiar in situaţiile in care Comisia a amendat firmele in cauza, se pot acorda despagubiri, care sa nu fie reduse din cauza amenzii aplicate de Comisie.
In iunie 2013, Comisia a adoptat o propunere de directiva care vizeaza facilitarea obţinerii de astfel de despagubiri de catre victimele practicilor anticoncurenţiale.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.