Comisia Europeana cheama Romania in fata Curtii de Justitie

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 16.10.2014 14:16 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Comisia Europeana cheama Romania in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene in urma constatarii neindeplinirii obligatiilor de mediu in cazul iazului de decantare de la Bosneag, unde sunt deversate deseuri provenite in urma exploatarii minelor de cupru si zinc de la Moldova Noua.

Comisia Europeana introduce o acţiune in justiţie impotriva Romaniei pentru nerespectarea legislaţiei UE privind deşeurile miniere (şi anume, deşeurile provenite din extracţia, tratarea şi stocarea resurselor minerale, precum şi din exploatarea carierelor).
Cazul se refera la iazul Boşneag, un iaz de decantare de 102 hectare in care au fost deversate deşeuri provenite din exploatarea minelor de cupru şi zinc din Moldova Noua, Romania, şi care este, in prezent, aproape complet abandonat.
Iazul este o sursa majora de poluare, raspandind pulberi toxice care prezinta riscuri semnificative pentru sanatatea umana şi pentru mediu.
Romania a fost de acord sa ia masuri pentru a soluţiona problema, insa progresele au fost insuficiente.
Avand in vedere gravitatea riscului in acest caz şi la recomandarea comisarului pentru mediu, domnul Janez Potočnik, Comisia introduce o acţiune impotriva Romaniei in faţa Curţii de Justiţie a UE, in scopul de a se asigura ca sunt luate masuri corective mai rapid.

Comisia a lansat o acţiune in constatarea neindeplinirii obligaţiilor impotriva Romaniei pe aceasta tema, printr-o scrisoare de punere in intarziere transmisa in octombrie 2012, care a fost urmata de un aviz motivat in februarie 2014.
In raspunsul sau, Romania a acceptat faptul ca iazul Boşneag ramane sursa de poluare in timpul perioadelor cu vant puternic şi a recunoscut necesitatea unor masuri corective.
Deşi s-au propus unele masuri, inclusiv, de exemplu, un sistem de irigare, nu s-au luat inca masuri concrete.

In temeiul legislaţiei UE, statele membre au obligaţia sa se asigure ca deşeurile miniere sunt gestionate astfel incat sanatatea umana sa nu fie pusa in pericol şi fara sa se utilizeze procedee sau metode care pot pune in pericol mediul, in special fara a constitui un risc pentru apa, aer, sol, fauna şi flora.
In acelaşi timp, trebuie depuse eforturi atente pentru a evita producerea de neplaceri din cauza zgomotului sau mirosului; totodata, peisajul şi locurile de interes special nu trebuie afectate in mod negativ.
De asemenea, statele membre trebuie sa ia masurile necesare pentru interzicerea abandonului, aruncarii sau depozitarii necontrolate a deşeurilor miniere, chiar şi dupa inchiderea instalaţiei de tratare a deşeurilor, luand toate masurile de precauţie pentru a limita riscurile pentru sanatatea publica şi pentru mediu care sunt legate de funcţionarea instalaţiilor de tratare a deşeurilor miniere.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.