Conflictele comerciale intre UE si restul lumii

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 21.01.2014 21:45 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Conflictele comerciale pot fi nocive in lumea afacerilor.
Cu toate acestea, uneori, ţarile simt ca sunt necesare unele restricţii din cauza riscurilor pentru sanatate sau competiţia necinstita.
Anul trecut, Europa a introdus taxe anti-dumping importului de panouri solare din China din cauza ca acestea erau vandute cu un preţ mai mic decat valoarea lor reala.
Dupa ce China a ameninţat ca va impune tarife ridicate importurilor de vin din UE, cele doua parţi au ajuns la un acord, in decembrie, conform caruia producatorii chinezi de panouri solare şi componente ale acestora au acceptat un preţ minim la vanzarea acestora in Europa.

UE a fost in conflict cu SUA şi Canada timp de doua decenii din cauza carnii de vaca tratata cu hormoni, pe care o considera periculoasa pentru sanatate.
Partenerii transatlantici au raspuns prin limitarea importurilor de branza, muştar şi ciocolata, in 1999.
In 2012 conflictul a fost rezolvat, cand Parlamentul European a aprobat un acord de creştere a importurilor de carne de vaca netratata cu hormoni din cele doua ţari, lucru care a dus la anularea restricţiilor şi din partea acestora.

Tot ingrijorarile legate de sanatate au fost motivul unui conflict legat de alimentele modificate genetic din SUA.
Consumatorii europeni sunt suspicioşi in legatura cu organismele modificate genetic, iar UE aproba foarte greu noi varietaţi.
In ianuarie 2014, Parlamentul European a respins aprobarea unui tip de porumb modificat genetic in UE, deoarece producatorul nu a putut dovedi ca aceste este indeajuns de sigur.

Importurile de banane au provocat o disputa de lunga durata cu SUA.
Bananele importate din fostele colonii ale Europei din Africa, Caraibe şi Pacific nu erau taxate in UE, in felul acesta Uniunea incercand sa stimuleze dezvoltarea economiilor acestor ţari.
Acest lucru nu a fost bine vazut de mulţi producatori de banane din America Latina, care, de cele mai multe ori, sunt companii din SUA.
Statele Unite au depus o plangere la Organizaţia Mondiala a Comerţului şi au impus taxe adiţionale importurilor de branza şi caşmir din UE.
In cele din urma, UE a fost de acord sa reduca taxele pentru a oferi producatorilor sud-americani şansa de a exporta mai mult in Europa.

In octombrie 2013, deputaţii europeni au condamnat Rusia pentru ca a folosit restricţii comerciale pentru a afecta preşedinţia UE.
Ţara a impus verificari vamale discriminatorii camioanelor din Lituania şi a ameninţat ca va interzice importurile de produse lactate, carne şi peşte din aceasta ţara (Lituania a deţinut preşedinţia Consiliului UE in a doua jumatate a anului 2013).
O parte din deputaţii europeni au spus ca masurile ar putea fi o incercare de a descuraja legaturile UE cu vecinii sai de la est.
Rusia a mai folosit interdicţii comerciale pentru a intimida ţari ca Moldova şi Ucraina in incercarea lor de a se apropia de UE.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.