Conservanti restrictionati in produsele cosmetice

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 26.09.2014 17:43 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Comisia Europeana a consolidat şi mai mult protecţia consumatorilor, in special a bebeluşilor şi a copiilor mici, adoptand doua masuri de restricţionare a folosirii a trei conservanţi in produsele cosmetice.

Decizia Comisiei vine in urma unei evaluari efectuate de Comitetul ştiinţific independent pentru siguranţa consumatorilor (CSSC), un organism consultativ care a realizat o evaluare atenta a riscurilor pe care le prezinta substanţele inainte de a recomanda restricţionarea sau interzicerea acestora.

Prin adoptarea acestor masuri, Comisia limiteaza concentraţia maxima a doi conservanţi, propilparabenul şi butilparabenul, de la limita permisa in prezent de 0,4% atunci cand sunt utilizaţi separat şi de 0,8% in cazul amestecurilor cu alţi esteri la 0,14 % in cazul in care sunt utilizaţi separat sau impreuna.
Substanţele sunt interzise in produsele folosite fara clatire destinate zonei corpului acoperite de scutec la copiii mici, cu varsta sub trei ani, deoarece, din cauza pielii iritate şi a ocluziei deja existente, patrunderea in piele poate fi mai mare decat in cazul pielii intacte.
Noile norme se vor aplica pentru produsele puse in vanzare dupa 16 aprilie 2015.
In al doilea rand, Comisia interzice amestecul de metilcloroizotiazolinona (şi) metilizotiazolinona (MCI/MI) din produse fara clatire cum sunt cremele de corp.
Masura urmareşte sa reduca riscul de alergii cutanate şi apariţia acestora.
Conservantul poate fi in continuare utilizat in produsele care se indeparteaza prin clatire, de exemplu in şampoane şi geluri de duş, in concentraţie maxima de 0,0015 % de amestec in raport de 3:1 de MCI/MI. Masura se va aplica pentru produsele introduse pe piaţa dupa 16 iulie 2015.

Conservanţii sunt importanţi in produsele cosmetice intrucat protejeaza consumatorii impotriva agenţilor patogeni nocivi care altfel ar invada cremele şi produsele pe care le folosesc zilnic oamenii.
In lipsa conservanţilor, toate produsele cosmetice ar avea un termen de valabilitate foarte scurt şi majoritatea ar trebui pastrate la frigider.
Grupa de produse chimice cunoscute sub numele de parabeni reprezinta o parte importanta a conservanţilor care ar putea fi utilizaţi in produsele cosmetice.
Pe langa propilparaben şi butilparaben, alţi parabeni, precum metilparabenul şi etilparabenul, sunt siguri, astfel cum a confirmat in repetate randuri Comitetul ştiinţific pentru siguranţa consumatorilor (CSSC). Aceştia sunt totodata şi unii dintre cei mai eficienţi conservanţi.

La inceputul acestui an, Comisia a interzis utilizarea altor cinci parabeni in produsele cosmetice — izopropilparaben, izobutilparaben, fenilparaben, benzilparaben şi pentilparaben, deoarece lipseau datele necesare pentru reevaluare.
Produsele introduse pe piaţa dupa 30 octombrie 2014 vor trebui sa nu conţina aceste substanţe.
Produsele cosmetice sunt reglementate la nivel european prin Regulamentul (CE) nr. 1223/2009 pentru a se garanta siguranţa consumatorilor şi integritatea pieţei interne.
Indiferent de procesele de producţie sau de canalele de distribuţie, produsele cosmetice introduse pe piaţa UE trebuie sa fie sigure.
Producatorul este responsabil pentru siguranţa produselor şi trebuie sa se asigure ca acestea sunt supuse, inainte de a fi introduse pe piaţa, unei evaluari ştiinţifice de specialitate vizand siguranţa.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.