Cum e sa fii asistent de eurodeputat?

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 24.08.2012 08:21 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Activitatea deputaţilor europeni ar fi foarte dificilă fără ajutorul asistenţilor. Munca din culise este vitală: pregătirea documentelor şi a reuniunilor, relaţia cu cetăţenii şi contactul cu presa.
„Munca unui asistent seamănă cu aceea a unei orchestre formate dintr-o singură persoană: trebuie să cânţi la mai multe instrumente în acelaşi timp. Este partea cea mai provocatoare a muncii noastre. Într-o zi trebuie să fii ghid turistic pentru un grup de vizitatori, iar după câteva ore să te întâlneşti cu grupurile de interese“, a spus Guna Zake-Balta, asistenta eurodeputatului Roberts Zīle (Conservatorii şi Reformiştii Europeni, Letonia) pentru siteul Parlamentului European.

Asistenţii joacă un rol important în activitatea politică

Joel Hirv, care lucrează pentru eurodeputata Kristiina Ojuland (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Estonia), a explicat: „Sarcinile variază de la redactarea de discursuri şi comunicate de presă la întreţinerea plantelor din birou“.
Asistenţii joacă un rol important în activitatea politică a deputaţilor europeni, urmărind reuniunile comisiilor şi redactând amendamente sau rapoarte. „Când este sesiune la Strasbourg, împărţim toate comisiile şi listele de vot între asistenţi. Eu mă ocup de o treime din acestea şi verific dacă sunt compatibile cu linia partidului. În caz contrar, facem recomandări pentru vot diferit şi discutăm chestiunile cu deputatul“, a subliniat Martin Källstrand, asistentul deputatului Alf Svensson (Grupul Partidului Popular European - Creştin Democrat, Suedia).

Contactul cu presa şi cetăţenii

Asistenţii sunt implicaţi şi în contactele cu electoratul din ţara de origine. „Deputatul meu doreşte să fie un pod între cetăţeni şi Uniunea Europeană. Mulţi oameni sună şi spun că au o anumită problemă. Trebuie să căutăm cea mai bună soluţie printre programe şi proiecte. Este dificil, dar îmi place să fiu de ajutor oamenilor. Trebuie să te gândeşti mereu la ce este mai bine pentru oameni şi pentru regiunea respectivă“, a spus Pilar Santamaría, asistenta deputatei Eva Ortiz Vilella (Spania), de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat).
Unii asistenţi au sarcini foarte specifice, de exemplu comunicarea. Linda Aziz, asistenta deputatei suedeze Cecilia Wikström (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa) a povestit că, în calitate de ataşat de presă, se ocupă de reţelele sociale. „Scriu comunicate de presă şi lucrez cu mass-media din Suedia. Încerc să promovez cât pot de mult activitatea eurodeputatei“, a arătat Linda. „Comunicarea este foarte importantă şi contribuie la apropierea cetăţenilor de eurodeputaţi“, a adăugat Mari Saarteinen, asistent pe comunicare pentru Anneli Jäätteenmäki (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Finlanda).

Ce le place în activitatea lor

Lui Joel Hirv îi place să urmărească teme specifice. „Deputata mea lucrează în domeniul drepturilor omului, prin urmare ne putem concentra pe încălcarea drepturilor omului în lume“, a spus.
„Îmi place să ajut oamenii şi să întâlnesc persoane interesante atât acasă, cât şi la nivel european. Este uimitor“, a mărturisit Pilar Santamaría.
Martin Källstrand apreciază locul de muncă dinamic şi interesant. „Lucrez cu 28 de ţări - 27 de state membre şi Croaţia, care va adera anul viitor - şi toţi vorbesc limbi diferite. Îmi place atmosfera“, a spus el.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.