Cum ne da PSD afara din UNIUNEA EUROPEANA?... Vrem BANI si RESPECT de la EUROPA, dar ROMANIA a ramas in urma (si) la PIATA UNICA DIGITALA, JUSTITIE, MIGRATIE si TRANSPORTURI...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 07.12.2017 17:52 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Deciziile referitoare la Romania includ o sesizare a CJUE, 4 scrisori de punere in intarziere si 1 aviz motivat in urmatoarele domenii: piata unica digitala, justiţie, migratie si transporturi.

In cadrul pachetului lunar de decizii de constatare a neindeplinirii obligaţiilor, publicat pe 7 decembrie, cele referitoare la Romania includ:
-          o sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi o scrisoare de punere in intarziere privind gestiunea colectiva a drepturilor de autor
-          o scrisoare de punere in intarziere privind aplicarea corecta a directivelor privind migraţia legala
-          o scrisoare de punere in intarziere privind adaptarea normelor in domeniul transportului la legislaţia UE
-          un aviz motivat şi o scrisoare de punere in intarziere privind transpunerea normelor privind combaterea spalarii banilor

Sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi o scrisoare de punere in intarziere privind gestiunea colectiva a drepturilor de autor

Comisia Europeana a decis joi, 7 decembrie, sa trimita Romania, Bulgaria, Luxemburg şi Spania in faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru faptul ca nu au notificat, pana la 10 aprilie 2016, aşa cum era prevazut (Directiva privind gestiunea colectiva a drepturilor de autor, Directiva 2014/26/UE), transpunerea integrala in legislaţia naţionala a normelor UE privind gestiunea colectiva a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe şi acordarea de licenţe multiteritoriale pentru drepturile asupra operelor muzicale pentru utilizare online pe piaţa interna.

Comisia solicita Curţii sa impuna sancţiuni financiare acestor 4 state membre (Romania - 42 377,60 EUR pe zi, Bulgaria - 19 121,60 EUR pe zi, Luxemburg - 12 920,00 EUR pe zi şi Spania - 123 928,64 EUR pe zi). In mai 2016 au fost declanşate proceduri de constatare a neindeplinirii obligaţiilor de catre aceste ţari. Pana in prezent, aceste state membre nu au notificat Comisiei adoptarea masurilor necesare pentru transpunerea directivei in dreptul naţional.

In mai 2016, intr-un caz separat de neindeplinire a obligaţiilor de catre Romania, Comisia a decis, de asemenea, sa trimita o scrisoare de punere in intarziere cu privire la implementarea sistemului de gestiune colectiva obligatorie a operelor muzicale. Comisia considera ca dreptul roman nu respecta dispoziţiile directivei in ceea ce priveşte armonizarea anumitor aspecte referitoare la drepturile de autor şi la drepturile conexe in cadrul societaţii informaţionale şi al Directivei privind gestiunea colectiva a drepturilor de autor (Collective Rights Management – CRM).

Directiva privind CRM vizeaza imbunataţirea modului in care sunt gestionate toate organizaţiile de gestiune colectiva, prin stabilirea unor standarde comune de guvernanţa, transparenţa şi gestiune financiara. Aceasta stabileşte, de asemenea, standarde comune pentru acordarea de licenţe multiteritoriale pentru drepturile asupra operelor muzicale in cazul unor utilizari online pe piaţa interna. Directiva reprezinta o componenta esenţiala a legislaţiei privind drepturile de autor in Europa. Toate organizaţiile de gestiune colectiva trebuie sa işi imbunataţeasca standardele in materie de guvernanţa şi transparenţa.

Context

Directiva privind gestiunea colectiva a drepturilor de autor (Directiva 2014/26/UE) a fost adoptata la data de 4 februarie 2014. Termenul de transpunere a directivei in dreptul intern era 10 aprilie 2016.

Scrisorile de punere in intarziere, care reprezentau o solicitare oficiala din partea Comisiei de transpunere integrala a directivei, precum şi o prima etapa a procedurii de constatare a neindeplinirii obligaţiilor, au fost trimise celor 4 state membre in mai 2016. Intrucat nu a primit o notificare privind transpunerea, in februarie 2017 Comisia a trimis avize motivate celor patru state.

Prin neadoptarea tuturor actelor cu putere de lege şi a actelor administrative necesare pentru a se conforma dispoziţiilor Directivei privind gestiunea colectiva a drepturilor sau, in orice caz, prin necomunicarea acestor dispoziţii Comisiei pana la 10 aprilie 2016, Bulgaria, Luxemburg, Romania şi Spania nu şi-au indeplinit obligaţiile de transpunere in temeiul articolului 43 din directiva respectiva.

Scrisoare de punere in intarziere privind aplicarea corecta a directivelor privind migraţia legala

Comisia Europeana a deschis joi, 7 decembrie, o procedura de constatare a neindeplinirii obligaţiilor impotriva Romaniei, pentru transpunerea şi punerea in aplicare incorecte a anumitor dispoziţii privind respingerea cererilor de permise de şedere şi obligaţia de a justifica motivele de refuz, impuse in cadrul directivelor UE privind migraţia legala.

Directivele in cauza sunt Directiva privind reintregirea familiei, Directiva privind studenţii, Directiva privind cercetatorii, Directiva privind cartea albastra şi Directiva privind permisul unic.

De asemenea, Comisia a mai trimis scrisori de punere in intarziere Greciei, Olandei şi Portugaliei, pentru impunerea de taxe excesive şi disproporţionate pentru acordarea de permise de şedere in temeiul directivelor UE privind migraţia legala.

Aceste directive vizeaza condiţiile de intrare şi de şedere pentru anumite categorii de migranţi, precum studenţi, cercetatori şi lucratori cu inalta calificare, insa şi pentru rezidenţii pe termen lung şi beneficiarii normelor privind reunificarea familiei. Deşi statelor membre li se permite sa perceapa taxe administrative pentru prelucrarea cererilor, taxele excesive şi disproporţionate incalca drepturile solicitanţilor.

Aceasta priveşte punerea in aplicare de catre toate cele 4 state membre a Directivei privind studenţii, a Directivei privind cercetatorii, a Directivei privind cartea albastra şi a Directivei privind permisul unic, precum şi punerea in aplicare a Directivei privind rezidenţii pe termen lung şi a Directivei privind reintregirea familiei de catre Grecia, Portugalia şi Romania.
Grecia, Olanda, Portugalia şi Romania au la dispoziţie doua luni pentru a raspunde argumentelor prezentate de Comisie.

Scrisoare de punere in intarziere privind adaptarea normelor in domeniul transportului la legislaţia UE

Comisia Europeana a decis joi, 7 decembrie 2017, sa trimita Romaniei o scrisoare de punere in intarziere din cauza deficienţelor in aplicarea normelor UE de instituire a spaţiului feroviar unic european. Scrisoarea de punere in intarziere se refera la noile servicii internaţionale de transport feroviar de calatori, la acordarea de licenţe intreprinderilor feroviare, la furnizarea de informaţii privind condiţiile de acces şi la tarifarea serviciilor din terminale, gari şi ateliere.

Legislaţia naţionala nu prevede obligaţia de a consulta sectorul feroviar privind noile acorduri contractuale şi alinierea acordurilor existente la noile norme. Legislaţia naţionala ar trebui sa prevada, de asemenea, o procedura transparenta pentru selectarea personalului decizional din cadrul organismului de reglementare in domeniul feroviar.

Romania are la dispoziţie doua luni pentru a se conforma legislaţiei UE; in caz contrar, Comisia poate trimite un aviz motivat pe aceasta tema.

Aviz motivat şi o scrisoare de punere in intarziere privind transpunerea normelor privind combaterea spalarii banilor

Comisia Europeana le-a solicitat, in 7 decembrie, Romaniei, Bulgariei, Ciprului, Greciei, Luxemburgului, Maltei, Poloniei şi Olandei sa transpuna in legislaţia lor naţionala „A patra directiva privind combaterea spalarii banilor” [Directiva (UE) 2015/849]. Noile norme europene vor consolida cerinţele existente, respectiv eforturile de combatere a spalarii banilor şi a finanţarii terorismului.

Toate statele membre trebuiau sa transpuna aceasta directiva pana la 26 iunie 2017. Cele 8 state membre nu au notificat nicio masura de transpunere, iar proiectele de legi se afla inca in procesul legislativ naţional. Prin urmare, dupa ce a acordat acestor 8 ţari posibilitatea de a-şi prezenta observaţiile cu privire la scrisorile de punere in intarziere transmise in iulie 2017, Comisia invita acum aceste ţari sa ia masurile necesare pentru a se conforma pe deplin directivei. In cazul in care aceste state membre nu işi aliniaza legislaţia naţionala la legislaţia UE in termen de doua luni, Comisia poate decide sa inainteze cazurile Curţii de Justiţie a UE.

In afara de procedurile in constatarea neindeplinirii obligaţiilor impotriva anumitor state membre, pe care Comisia le-a deschis in luna iulie a anului trecut, Comisia a mai deschis, in 23 noiembrie 2017, noi proceduri şi a transmis scrisori de punere in intarziere Belgiei şi Spaniei. Acestea au la dispoziţie doua luni pentru a raspunde la scrisoarea de punere in intarziere; in caz contrar, Comisia poate decide sa trimita un aviz motivat.

Despre procedurile privind pachetul lunar de decizii

Prin pachetul sau lunar de decizii de constatare a neindeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeana urmareşte acţionarea in justiţie a statelor membre care nu şi-au indeplinit obligaţiile ce le revin in temeiul legislaţiei UE. Aceste decizii, care vizeaza diverse sectoare şi domenii de politica ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzatoare a legislaţiei UE, in beneficiul cetaţenilor şi al companiilor.

Principalele decizii adoptate de Comisie in luna decembrie includ 28 scrisori de punere in intarziere, 18 de avize motivate şi 27 trimiteri in faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi sunt grupate pe domeniile: piaţa unica digitala;  ocuparea forţei de munca, afaceri sociale şi incluziune; energie; mediu; piaţa interna, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri; justiţie, consumatori şi egalitatea de gen; afaceri maritime şi pescuit; migraţie, afaceri interne şi cetaţenie; Mobilitate şi transporturi. Totodata, Comisia inchide 130 cazuri in care diferendele cu statele membre in cauza au fost soluţionate fara a fi necesara continuarea procedurii de catre Comisie.

Pentru mai multe informaţii privind procedura UE de constatare a neindeplinirii obligaţiilor de stat membru, a se vedea textul integral al fişei informative. Pentru mai multe detalii referitoare la toate deciziile luate, va rugam sa consultaţi registrul deciziilor de constatare a neindeplinirii obligaţiilor.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.