Cum se decide bugetul UE?

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 11.12.2012 19:40 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Săptămâna aceasta, deputaţii europeni vor vota bugetul UE pe 2013. Iată câteva detalii despre procedura de decidere asupra bugetului UE. Parlamentul European dezbate bugetul marţi şi îl votează miercuri.
Proiectul de buget
Fiecare instituţie a UE întocmeşte, înainte de data de 1 iulie a fiecărui an, o situaţie estimativă pentru proiectul de buget. Comisia grupează aceste situaţii în proiectul anual de buget, care este înaintat Parlamentului şi Consiliului până la data de 1 septembrie.
Poziţia Consiliului
Consiliul adoptă o poziţie privind proiectul de buget şi o transmite Parlamentului până la data de 1 octombrie, împreună cu motivele care l-au determinat să adopte poziţia respectivă. În acelaşi timp, comisiile parlamentare discută proiectul de buget şi emit avize către comisia pentru bugete, responsabilă cu pregătirea poziţiei Parlamentului.
Poziţia Parlamentului
Parlamentul are la dispoziţie 42 de zile pentru a aproba poziţia Consiliului sau pentru a o modifica cu majoritatea absolută a membrilor săi. De obicei, votul asupra poziţiei comisiei pentru bugete şi a eventualelor amendamente depuse are loc în cursul sesiunii plenare din octombrie.
În cazul în care Parlamentul aprobă poziţia Consiliului sau nu ia nicio hotărâre, bugetul este considerat adoptat. Cu toate acestea, Parlamentul adoptă de obicei amendamente, iar textul modificat este transmis Consiliului. În acest caz, preşedintele Parlamentului convoacă fără întârziere o întrunire a comitetului de conciliere. Comitetul nu se întruneşte dacă, în termen de 10 zile, Consiliul informează Parlamentul că aprobă toate amendamentele sale.
Concilierea
Comitetul de conciliere, ce reuneşte reprezentanţi ai Consiliului şi tot atâţia membri reprezentând Parlamentul European, are la dispoziţie 21 de zile pentru a ajunge la un acord asupra unui proiect comun.
Adoptarea
În cazul în care comitetul de conciliere ajunge la un acord asupra unui proiect comun, Parlamentul şi Consiliul dispun de 14 zile pentru a-l aproba. Preşedintele Parlamentului semnează apoi bugetul şi îl declară adoptat definitiv.
În cazul în care procedura de conciliere eşuează sau dacă Parlamentul respinge proiectul comun, Comisia prezintă un nou proiect de buget. În cazul în care Consiliul respinge proiectul comun, Parlamentul poate decide, totuşi, adoptarea lui.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.