Cum se poate solicita finantare in cadrul Erasmus+?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 13.12.2013 14:53 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Organizaţiile care doresc sa solicite finanţare in 2014 in cadrul Erasmus+, noul program al Uniunii Europene pentru educaţie, formare profesionala, tineret şi sport, pot incepe pregatirea cererilor lor de grant incepand de joi, 12 decembrie.

Noul ghid al programului Erasmus+, care conţine informaţii detaliate privind modalitaţile de solicitare a finanţarii, este disponibil mai jos.

Programul este deschis organizaţiilor din domeniul educaţiei, formarii profesionale, tineretului şi sportului. Ele pot solicita finanţarea online, incepand cu sfarşitul lunii ianuarie. Persoanele fizice nu pot solicita direct un grant, ci trebuie sa ia legatura cu universitatea, cu colegiul sau cu organizaţia de care aparţin, care se vor solicita grantul.
 
In 2014 vor fi disponibile, in cadrul programului Erasmus+, fonduri in valoare de 1,8 miliarde euro pentru:
*a promova oportunitaţile de mobilitate deschise studenţilor, stagiarilor, cadrelor didactice şi altor categorii de personal implicat in invaţamant, tinerilor care participa la schimburile destinate lor şi voluntarilor. Termenul pentru depunerea cererilor vizand proiecte care implica mobilitate este 17 martie 2014;
*a crea sau a consolida parteneriate intre instituţiile şi organizaţiile din domeniul invaţamantului, formarii profesionale şi tineretului, pe de o parte, şi operatorii economici, pe de alta parte. Termenul pentru depunerea cererilor este aprilie 2014;
*a susţine dialogul şi a dezvolta o baza de cunoştinţe necesare pentru realizarea reformei in sistemele de educaţie, de formare profesionala şi in cele care vizeaza tineretul.    
    
Consorţiile, organizaţiile şi grupurile de coordonare pot depune o singura cerere in numele mai multor organizaţii.

Pe langa universitaţi şi instituţii de formare profesionala, vor beneficia de finanţare, pentru prima data, noi parteneriate inovatoare: aşa-numitele „Alianţe ale cunoaşterii” şi „Alianţe ale competenţelor sectoriale” vor crea sinergii intre educaţie şi munca, permiţand instituţiilor de invaţamant superior, furnizorilor de formare profesionala şi intreprinderilor sa promoveze inovarea şi spiritul antreprenorial şi sa dezvolte noi programe de invaţamant şi noi calificari pentru a atenua problema deficitului de competenţe.

In domeniul sportului, accentul se pune pe proiecte transnaţionale care susţin sportul de masa şi care abordeaza provocari transfrontaliere precum „aranjarea” meciurilor, dopajul, violenţa şi rasismul şi care favorizeaza buna guvernanţa, egalitatea de şanse intre femei şi barbaţi, incluziunea sociala şi activitatea fizica pentru toţi.    
    
Context

Ghidul programului Erasmus+ ofera informaţii detaliate referitoare la obiective, la prioritaţi, la oportunitaţile de finanţare pentru fiecare acţiune, inclusiv informaţii tehnice privind cererile de grant şi procesul de selecţie, precum şi cu privire la dispoziţiile financiare şi administrative legate de acordarea granturilor.

Programul Erasmus+ combina toate schemele de finanţare actuale ale UE pentru educaţie, formare profesionala şi tineret, inclusiv Programul de invaţare pe tot parcursul vieţii (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), programul „Tineretul in acţiune” şi cinci programe de cooperare internaţionala (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink şi programul de cooperare cu ţarile industrializate). El introduce, de asemenea, pentru prima data, masuri de sprijin in favoarea sportului. Programul integrat va facilita inţelegerea de catre solicitanţi a oportunitaţilor de grant disponibile, in timp ce alte simplificari vor facilita la randul lor accesul la program.    
    
Erasmus+ urmeaza sa fie lansat intr-un moment in care aproape şase milioane de tineri din UE sunt şomeri – nivelul şomajului depaşind 50% in anumite ţari. In acelaşi timp, exista peste 2 milioane de locuri de munca vacante, iar o treime dintre angajatori declara ca intampina dificultaţi in angajarea de personal cu competenţele necesare. Aceasta demonstreaza existenţa unui deficit semnificative de competenţe in Europa. Erasmus+ va aborda problema acestui deficit oferind oportunitaţi de studiu, de formare profesionala, de a acumula experienţa profesionala sau de a participa la acţiuni de voluntariat in strainatate.

Calitatea şi relevanţa organizaţiilor şi sistemelor europene de educaţie, de formare şi care vizeaza tineretul vor fi consolidate prin sprijinul acordat imbunataţirii metodelor de predare şi de invaţare, noilor programe de invaţamant şi dezvoltarii profesionale a membrilor personalului didactic şi a lucratorilor din domeniul tineretului, inclusiv prin intermediul unei cooperari mai stranse intre instituţiile de invaţamant şi operatorii economici.

Bugetul de 14,7 miliarde euro pentru perioada 2014-2020 ţine cont de previziunile de inflaţie şi reprezinta o creştere cu 40% faţa de nivelurile actuale. Este de aşteptat sa se aloce fonduri suplimentare pentru invaţamantul superior care implica mobilitate şi pentru consolidarea capacitaţilor in cazul ţarilor care nu sunt membre ale UE. Negocierile in acest sens vor fi finalizate in 2014.    
    
Urmatoarele etape

Organizaţiile interesate sunt incurajate sa citeasca ghidul programului pentru a obţine mai multe informaţii despre diferitele posibilitaţi de finanţare. Ele sunt invitate sa transmita cererile lor (in cele mai multe cazuri online) la agenţia naţionala din propria ţara sau la Agenţia Executiva pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultura.

Documente atasate

Unele documente sunt in format PDF si pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu il aveti il puteti descarca gratuit de pe site-ul oficial Adobe

Descarca Noul ghid al programului Erasmus+
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 3.39 Mb
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.