De ce sunt importante celulele stem?

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 08.09.2012 08:37 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Celulele stem sunt din ce în ce mai folosite în tratarea bolilor. Un raport parlamentar ce urmează a fi prezentat, în plenul Parlamentului European, propune moduri de a extinde rezervele UE de celule stem şi sânge din cordonul ombilical printr-un sistem reglementat de donaţii neremunerate.Vă prezentăm mai multe detalii într-un grafic informativ.

Raportul parlamentar, întocmit de Marina Yannakoudakis (Conservatorii şi Reformiştii Europeni, Regatul Unit), spune că donarea de celule stem trebuie să fie voluntară şi că aceasta trebuie să se deruleze într-un mediu transparent, non-profit.
Celulele stem provin din sângele din cordonul ombilical. Există din ce în ce mai multe dovezi că acestea pot fi folosite cu succes în tratarea bolilor, inclusiv celor ale copilăriei.
Raportul cere implementarea unor standarde comune pentru băncile publice şi private pentru creşterea disponibilităţii eşantioanelor de sânge din cordonul ombilical.
Raportoarea Marina Yannakoudakis crede că recentele reguli din SUA ce permit vânzarea celulelor stem prelevate din sângele din cordonul ombilical trebuie privite cu precauţie.
Celula suşă (denumită şi celulă stem) este definită ca o celulă care, prin diviziune mitotică, produce două celule ce au capacitatea de a rămâne în stadiul de celulă suşă (păstrând astfel caracterul nediferenţiat) sau de a se diferenţia în urma unor diviziuni succesive. În acest fel, celula suşă se poate divide fie simetric, caz în care rezultă două noi celule suşă (imagine, stadiul) sau două celule diferenţiate (imagine, stadiul), fie asimetric, rezultând o celulă suşă şi o celulă diferenţiată (imagine, stadiul). Capacitatea celulei suşă de a da naştere unei celule identice se numeşte auto-înnoire (self-renewal în limba engleză), iar cea de a da naştere altor tipuri de celule se numeşte diferenţiere.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.