Drahma, salvatoarea Greciei, va prabusi intreaga zona euro

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 30.01.2012 15:58 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Perspectivele ca Grecia sa ajunga la un compromis cu detinatorii de obligatiuni suverane devin din ce in ce mai mici, declara analistul financiar al companiei TeleTRADE, Oleg Zolotco.

Au trecut doua saptamani de la inceperea negocierilor intre guvernul grec si bancherii europeni si nu au ajuns nici acum la un acord. Cu toate ca prognozam o finalizare a acestor negocieri pana in data de 22 ianuarie, acestia nu au ajuns la un compromise pentru ca negocierile nu sunt in favoarea investitorilor. Bancherii europeni au fost nevoiti sa ceara ajutorul cancelarului german, Angela Merkel, si al presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, pentru a incerca sa ajunga la un numitor comun cu administratia greaca.

Lucrurile au mers bine, pana in momentul in care negocierile au ajuns la rata dobanzii pentru emiterea de noi obligatiuni, ce vor fi impartite investitorilor dispusi sa stearga o parte din datorii. Initial, bancherii au venit cu o cerere de 7% pentru fiecare bond, in timp ce guvernul grec sustinut de liderii germani este dispus sa ofere un pret in limita a 2%-3% din rata dobanzii. In urmatoarea saptamana, bancherii au cedat la 4% cu toate ca sunt constienti de pierderile enorme pe care urmeaza sa le suporte. Asta pentru ca liderii greci nu se aratau dispusi sa renunte la pozitia initiala.

Daca se va ajunge la situatia in care bancherii sa nu fie de acord cu oferta grecilor, iar acestia la randul lor sa nu ajunga la un numitor comun cu bancherii, sunt sanse enorme ca Grecia sa intre in default tehnic in baza obligatiunilor, deoarece in luna martie vine scadenta de plata pentru o mare parte din datoria suverana si acestia pur si simplu nu vor avea cu ce sa le achite. In acest caz, Grecia isi poate lua "adio" de la ajutoarele financiare ce urmau sa vina din partea FMI si BCE. Un astfel de scenariu nu ii convine nimanui, dar este unul cat se poate de realist.

Grecia, in primul rand, nu are cu ce sa garanteze aceste hartii de valoare, ci mizeaza pe ideea, "noi vom fi salvati indiferent de ce se intampla" si in al doilea rand, presiunile pe pietele internationale sunt in crestere, haosul si frica ia amploare pe zi ce trece printre participantii la pietele financiare internationale.

El mai declara ca in cazul in care Grecia va decide sa iasa din zona euro, atunci ar trebui sa se astepte la o prabusire a sistemului financiar national si a intregii economii europene. Analistul prognozeaza ca revenirea la drahma va duce la o cresterea de sute de ori a datoriei guvernamentale.

Un calcul recent facut de analistii TeleTRADE arata ca de la inceputul anului un euro a fost echivalentul a 1530 de drahme, dar in anul 2001, cand Grecia a aderat la Uniunea Monetara Europeana, un euro era echivalentul a 340 drahme, ceea ce arata ca drahma s-a depreciat de 4.5 ori in decursul a 10 ani. In aceste conditii, Grecia are toate sansele sa-si achite datoriile. Dar daca acest lucru se va intampla, vor incepe sa se prabuseasca si celelalte economii ale zonei euro.
Cele mai mari datorii nu sunt ale Greciei, ci ale Germaniei si Frantei. Daca grecii vor inceta sa-si plateasca datoriile, Germania si Franta nu vor avea cu ce sa-si refinanteze propriile datorii, ceea ce va duce la caderea pietelor bursiere europene, la cresterea panicii printre investitori care vor fi tentati sa renunte la euro si sa cumpere franci, dolari, yeni si nu in ultimul rand, aur.

Totusi, Oleg Zolotco spera ca acest lucru nu se va intampla, axandu-se pe programul de achizitii nelimitate de obligatiuni a statelor periferice, implementat de BCE cat si pe regulatorii europeni ce nu au nici cel mai mic interes ca negocierile dintre Grecia si detinatorii de obligatiuni sa esueze. La acestea se adauga faptul ca in ultima perioada au fost promovate numeroase programe de finantare si stimulare a economiei europene.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.