Dupa austeritate, crestere: dezbatere europeana privind criza economica

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 19.04.2012 13:36 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Nevoia imperioasă de măsuri de promovare a creşterii şi combatere a nivelului dezastruos al şomajului, în special în rândul tinerilor, a dominat dezbaterea deputaţilor europeni cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, pe 18 aprilie, la Strasbourg.Mulţi eurodeputaţi au subliniat costurile sociale ale crizei, exprimând rezervări în privinţa supravieţuirii monedei euro, cel puţin în forma sa actuală.

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a prezentat două iniţiative ale Comisiei, cerând „statelor membre să progreseze rapid şi să facă paşii necesari“. Prima iniţiativă - pachetul privind ocuparea forţei de muncă - sugerează încurajarea IMM-urilor, crearea unor orientări politice pentru crearea de locuri de muncă şi sprijinirea economiei „verzi“ şi a serviciilor de sănătate. A doua iniţiativă, care are scopul de a sprijini Grecia, va „introduce acţiuni prioritare de la ocuparea tinerilor până la reforma fiscală, care ar trebui să deblocheze creşterea şi să ducă la crearea de locuri de muncă“, a arătat domnul Barroso. „Trebuie să facem toate eforturile pentru implementarea cadrului adoptat în octombrie. Comisia nu va ezita să forţeze statele membre să facă acest lucru“, a adăugat dumnealui.

Liderul Grupului Partidului Popular European (Creştin Democrat), francezul Joseph Daul, a spus că Uniunea Europeană a făcut un lucru bun stabilizând economia de la declanşarea crizei financiare. „Ne-am echipat cu mecanisme disciplinare consolidate, care erau necesare“ pentru a „redeveni credibili“. Domnul Daul a subliniat nevoia unei „logici noi a creşterii“ cu accent pe IMM-uri. „Trebuie să le ajutăm, să le sprijinim, astfel ca băncile să le finanţeze“ şi „să reducem birocraţia“, care, conform domnului Daul, costă 40 de miliarde de euro pe an.

„Vedem prea multă austeritate şi prea puţină securitate“, a spus austriacul Hannes Swoboda, liderul Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European. Dumnealui a insistat asupra nevoii de a încuraja şi creşterea, nu numai austeritatea, cerând ca pachetului pentru ocuparea forţei de muncă să i se dea forţă juridică, deoarece „încă facem prea puţin pentru ocuparea forţei de muncă“ şi prea mulţi tineri şomeri îşi pierd încrederea. „Declaraţiile nu sunt suficiente“, a arătat domnul Swoboda.

Liderul liberal belgian, Guy Verhofstadt, a spus că, în ciuda introducerii măsurilor de austeritate şi a cumpărării datoriilor suverane, criza nu s-a terminat. Criza nu poate fi depăşită decât printr-o abordare structurală duală, care să includă lansarea obligaţiunilor pentru proiecte şi punerea în comun a datoriilor, lucruri care ar deplasa povara de la cetăţeni către deţinătorii de obligaţiuni. Dumnealui a mai criticat şi plătirea de fonduri electorale principalelor partide politice în Grecia.

Rebecca Harms (Verzi/ALE, Germania) s-a declarat dezamăgită de absenţa preşedintelui Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, pe care ar fi vrut să îl întrebe despre strategia „contraproductivă“ a băncii din ultimii doi ani. Dumneaei a criticat faptul că miliarde de euro s-au cheltuit pentru salvarea băncilor fără un impact asupra economiei reale. Conform doamnei Harms, BCE nu a cheltuit banii cum trebuie.

Martin Callanan (Conservatorii şi Reformiştii Europeni, Regatul Unit) a spus că zona euro are aceleaşi probleme pe care le-a avut şi înainte şi că a „venit timpul ca liderii europeni să ia o decizie“. „Greciei ar trebui să i se permită să părăsească zona euro“, a adăugat dumnealui.

„Moneda euro este condamnată“, a spus Nigel Farage (Europa Libertăţii şi a Democraţiei, Regatul Unit). „Nimeni nu vă crede când spuneţi că dacă rămânem împreună vom depăşi criza“, a spus domnul Farage preşedintelui Barroso, adăugând că speră că Fondul Monetar Internaţional nu va mai da bani UE.

Eurodeputata Gabriele Zimmer (Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică, Germania) a arătat că nu oamenii sunt ajutaţi, ci pieţele. „Nu a fost bine că am consolidat economia ignorând viaţa oamenilor de rând. Ar trebui să facem invers. […] Ar trebui să trimiteţi oameni în Grecia şi Portugalia să vadă ce se întâmplă“, a spus dumneaei preşedintelui Barroso.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.