Energie: 250 de proiecte de infrastructuri eligibile pentru 5,85 miliarde euro

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 14.10.2013 18:43 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

O infrastructura moderna cu interconectari adecvate şi reţele fiabile este esenţiala pentru a realiza o piaţa integrata a energiei in care consumatorii sa beneficieze de cea mai buna valoare pentru banii pe care ii platesc.

Luni, 14 octombrie, Comisia Europeana a adoptat o lista de aproximativ 250 de proiecte-cheie de infrastructuri energetice. Aceste „proiecte de interes comun” (PIC) vor beneficia de proceduri accelerate de acordare a licenţelor şi de condiţii de reglementare imbunataţite şi pot avea acces la sprijin financiar prin intermediul mecanismului Conectarea Europei. In cadrul acestui mecanism a fost alocat un buget de 5,85 de miliarde de euro pentru infrastructurile energetice transeuropene in perioada 2014-2020.
Astfel, acestea vor putea fi puse in aplicare mai rapid şi vor fi mai atractive pentru investitori. Odata incheiate, proiectele vor ajuta statele membre sa işi integreze pieţele energetice, le vor permite sa işi diversifice sursele de energie şi vor contribui la eliminarea izolarii energetice a anumitor state membre. De asemenea, ele vor permite reţelei sa absoarba cantitaţi tot mai mari de energii din surse regenerabile şi vor contribui, prin urmare, la reducerea emisiilor de CO2.
Şapte dintre proiectele avute in vedere sunt in Romania, 2 axandu-se pe reţelele de distribuţie a electricitaţii, iar restul pe cele de transport al gazului natural.

Lista cuprinde pana la 140 de proiecte in domeniul transmiterii şi stocarii energiei electrice, aproximativ 100 de proiecte in domeniul transportului şi stocarii gazelor şi al GNL şi mai multe proiecte privind petrolul şi reţelele inteligente. Proiectele vor beneficia de o serie de avantaje:
*proceduri accelerate de planificare şi de acordare a autorizaţiilor (termene maxime obligatorii de trei ani şi jumatate);
*o singura autoritate naţionala competenta va acţiona in calitate de ghişeu unic pentru procedurile de acordare a autorizaţiilor;
*mai puţine costuri administrative pentru promotorii proiectelor şi autoritaţi datorita raţionalizarii procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, respectandu-se totodata cerinţele prevazute in legislaţia Uniunii;
*creşterea transparenţei şi a participarii publicului;
*vizibilitate şi atractivitate sporita pentru investitori datorita unui cadru de reglementare consolidat, in care costurile sunt atribuite ţarilor care profita cel mai mult de pe urma unui proiect finalizat;
*posibilitatea de a primi sprijin financiar in cadrul mecanismului Conectarea Europei. Aceasta va avea un rol esenţial in mobilizarea fondurilor private şi publice necesare, precum şi a unei finanţari eventuale incepand chiar din 2014.    
    
Pentru ca un proiect sa poata fi inclus in lista, acesta trebuie sa ofere beneficii semnificative pentru cel puţin doua state membre, sa contribuie la integrarea pieţei şi la intensificarea concurenţei, sa sporeasca siguranţa aprovizionarii şi sa reduca emisiile de CO2.
Comisia va monitoriza indeaproape punerea in aplicare a masurilor de acordare a autorizaţiilor şi execuţia proiectelor. In sfarşit, lista proiectelor de interes comun va fi actualizata la fiecare doi ani, pentru a include noile proiecte necesare şi a le elimina pe cele invechite.    

Nevoia uriaşa de investiţii in infrastructurile energetice a fost unul dintre motivele care au stat la baza propunerii de regulament privind liniile directoare pentru infrastructurile energetice transeuropene (liniile directoare TEN-E), in 2011. Liniile directoare TEN-E ofera un cadru strategic pentru viziunea pe termen lung a Uniunii Europene in materie de infrastructuri energetice şi introduc conceptul de proiecte de interes comun. Ele identifica noua coridoare prioritare pentru infrastructuri strategice in domeniile energiei electrice, gazelor şi petrolului, precum şi trei domenii de infrastructuri prioritare la nivelul UE pentru autostrazile electricitaţii, reţelele inteligente şi reţelele de transport de dioxid de carbon.

Aprobarea listei finale de catre Comisie este rezultatul unui proces minuţios de identificare şi de evaluare. Douasprezece grupuri de lucru regionale ad hoc, cate unul pentru fiecare domeniu sau coridor prioritar strategic, au evaluat proiectele propuse şi au stabilit o lista regionala a proiectelor de interes comun pana in luna iulie 2013. De asemenea, ele au consultat publicul şi parţile interesate, inclusiv ONG-urile active in sectorul mediului, cu privire la principalele blocaje legate de utilizarea infrastructurilor şi cu privire la proiectul de lista a proiectelor de interes comun potenţiale. Au participat la pregatirea listei finale - in calitate de membri ai grupurilor regionale - reprezentanţi ai statelor membre, Reţeaua europeana a operatorilor sistemelor de transport de energie electrica şi gaz (ENTSO-E şi ENTSO-G), operatorii naţionali ai sistemelor de transport şi promotorii proiectelor, autoritaţile naţionale de reglementare, precum şi Agenţia pentru Cooperarea Autoritaţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.