Eurodeputatii doresc mai multa mobilitate pentru studenti

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 14.03.2012 21:11 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Implementat în 47 de state, Procesul de la Bologna are scopul de a consolida coerenţa şi competitivitatea educaţiei superioare europene şi de a promova mobilitatea studenţilor în Spaţiul European de Educaţie Superioară.Marţi, Parlamentul European a adoptat un raport întocmit de socialistul italian Luigi Berlinguer care cere mai mulţi bani şi o mai bună participare a instituţiilor, universităţilor şi statelor membre în realizarea obiectivelor strategiei UE 2020.

Procesul de la Bologna cere universităţilor europene să funcţioneze într-un sistem de trei cicluri - facultate, masterat şi doctorat - şi să-şi consolideze rolul social prin crearea de activităţi pentru dezvoltarea şi transferul de cunoştinţe în beneficiul societăţii.

Raportul parlamentar cere consolidarea întregului Proces de la Bologna, care este esenţială pentru obiectivele de creştere prevăzute în Strategia Europa 2020. „Este una dintre cerinţele pentru integrarea completă a pieţei interne a UE şi un instrument indispensabil pentru a face faţă provocărilor impuse de criza economică şi financiară“, spune raportorul Luigi Berlinguer în raportul său.

Conform raportului, sunt necesare mai multe eforturi în recunoaşterea reciprocă a calificărilor, armonizarea standardelor academice, promovarea mobilităţii, eliminarea obstacolelor administrative şi promovarea coeziunii sociale. Parlamentul European spune că universităţile au nevoie de sprijin financiar din partea statelor şi UE pentru dezvoltarea practicilor educaţionale, în cadrul unui nou sistem de finanţare.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.