Europa a aprobat ridicarea vizelor pentru moldoveni. Ce urmeaza?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 27.02.2014 16:22 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Cetatenii moldoveni vor putea curand calatori in spatiul Schengen fara vize, conform unei propuneri legislative aprobate de Parlament joi, 27 februarie, agreate deja informal cu Consiliul.
Moldova este prima tara din Parteneriatul Estic care a indeplinit toate cerintele pentru ridicarea vizelor, conform Planului de Actiune pentru Liberalizarea Vizelor.

Regulamentul privind vizele din 2001 contine lista statelor non-UE ai caror cetateni au nevoie de vize pentru a calatori in spatiul Schengen ("lista negativa") si a celor ai caror cetateni nu au nevoie de vize ("lista pozitiva").
Revizuirea prezenta transfera Moldova de pe lista negativa pe lista pozitiva.
Moldovenii care au pasapoarte biometrice (cu un cip care contine imaginea faciala si amprentele detinatorului) vor putea calatori in spatiul Schengen pentru perioade intre 90 si 180 de zile.

Ce urmeaza

Dupa aprobarea Parlamentului, Consiliul ar urma sa aprobe oficial regulamentul amendat, cel mai tarziu in luna aprilie, dupa verificarea legala a textelor in toate limbile.
Regimul liberalizarii vizelor pentru cetatenii moldoveni ar putea sa fie aplicabil chiar inainte de vara.

Cetatenii moldoveni beneficiaza deja de un acord de facilitare a vizelor cu UE, in vigoare din ianuarie 2008 (a actualizare intrand in vigoare din iulie 2013).
Conform datelor Comisiei Europene, numarul cererilor de viza de scurta sedere in Schengen depuse de cetatenii moldoveni a ramas constant in ultimii trei ani (osciland intre 50 000 si 55 000).
Multi cetateni moldoveni au deja pasaport romanesc.

Moldova a ridicat vizele pentru cetatenii UE la 1 ianuarie 2007.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.