Europa bogata are 116 milioane de saraci

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 24.01.2013 19:45 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Noul fond european de ajutor pentru cele mai defavorizate persoane, care înlocuieşte actualul program alimentar, chiar dacă nu va eradica sărăcia, va oferi hrana, hainele şi adăpostul de bază săracilor Europei.
În momentul de faţă, în UE există 116 milioane de persoane sărace.

Comisia Europeană a propus crearea unui fond pentru a ajuta persoanele cele mai defavorizate din Uniunea Europeană. Fondul va sprijini sistemele statelor membre de furnizare de alimente către persoanele cele mai defavorizate şi de îmbrăcăminte şi alte bunuri esenţiale pentru persoanele fără adăpost şi copiii săraci.

Noul fond european de ajutor pentru cele mai defavorizate persoane înlocuieşte actualul program alimentar, care are un plafon de 500 de milioane de euro anual. Comisia a prevăzut un buget de 2,5 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. Principalul instrument pentru combaterea sărăciei rămâne Fondul social european.

Raportoarea Emer Costello (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Irlanda) a spus că „acest fond este o declaraţie de solidaritate. Nu este un instrument de combatere a sărăciei, dar poate ajuta la diminuarea acesteia“.

Experţii care au participat la audiere au salutat propunerea, dar doresc mai multe resurse şi orientări apropriate pentru ca statele membre să pună în practică adecvat programul.

Preşedintele Asociaţiei Ungare Foodbank, Balázs Cseh, a avertizat că extinderea domeniului programului va duce la reducerea părţii sale alimentare şi că surplusul de hrană trebuie utilizat cu mai multă înţelepciune. „Donaţiile alimentare ar trebui să fie scutite de TVA“, a mai arătat Cseh.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.