Europa lupta impotriva viespilor asiatice si a troscotului japonez...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 09.09.2013 20:00 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Comisia Europeană a propus un nou act legislativ pentru prevenirea şi gestionarea ameninţării crescânde pe care o reprezintă speciile invazive.
În Europa există în prezent peste 12 000 de specii alogene.
Aproximativ 15 % din acestea sunt invazive şi se află într-o creştere rapidă.
Propunerea a fost concepută ca reacţie la problemele care sunt cauzate de aceste specii alogene invazive şi care se manifestă pe tot mai multe planuri:
*pe plan economic: pagube în valoare de cel puţin 12 miliarde EUR sunt provocate anual în Europa de specii alogene invazive; este vorba de pericole pentru sănătatea umană (de exemplu, efectele potenţial fatale ale viespii asiatice şi ale ţânţarului-tigru), daune aduse infrastructurilor (de exemplu, clădirile avariate de troscotul japonez) şi pierderi de productivitate în agricultură (de exemplu, culturile distruse de nutrii);
*pe plan ecologic: speciile alogene invazive pot să afecteze grav ecosistemele şi să cauzeze dispariţia unor specii necesare pentru menţinerea echilibrului mediului nostru natural. Mălinul american, de exemplu, perturbează grav ecosistemele forestiere, iar veveriţa gri câştigă teren în faţa veveriţei roşcate. După pierderea de habitate, speciile alogene invazive reprezintă a doua cea mai importantă cauză a pierderii biodiversităţii la nivel mondial;
*pe plan politic: numeroase state membre sunt nevoite deja să cheltuiască resurse considerabile pentru a face faţă acestei probleme, însă eforturile lor nu dau rezultate dacă abordarea este una pur naţională. De exemplu, campania desfăşurată în Belgia pentru eradicarea crucii-pământului va fi subminată dacă specia se răspândeşte din nou din Franţa.        
Propunerea se axează pe o listă a speciilor alogene invazive care prezintă motive de îngrijorare la nivelul Uniunii.
Lista va fi întocmită împreună cu statele membre, pe baza unor evaluări ale riscurilor şi a unor dovezi ştiinţifice.
Ar urma ca anumite specii să fie interzise în UE, în sensul că nu va fi posibil ca acestea să fie importate, achiziţionate, utilizate, răspândite sau comercializate. Vor fi luate măsuri speciale pentru a depăşi problemele rezultate pentru comercianţi, crescători sau proprietari de animale de companie în perioada de tranziţie.    
Se propun trei tipuri de intervenţie:
*prevenire: statele membre vor organiza controale pentru a preveni introducerea intenţionată a unor specii care prezintă motive de îngrijorare. Trebuie precizat însă că numeroase specii ajung în UE în mod neintenţionat, sub formă de contaminanţi în produse sau de „pasageri clandestini” în containere. Va trebui ca statele membre să întreprindă acţiuni de identificare a acestor căi de introducere şi să adopte măsuri corective;
*avertizare timpurie şi reacţie rapidă: în momentul în care depistează o specie care prezintă motive de îngrijorare la nivelul Uniunii şi care s-a naturalizat deja, statele membre vor lua măsuri imediate pentru eradicarea speciei respective;
*gestionarea speciilor alogene invazive care prezintă motive de îngrijorare: în cazul unei largi răspândiri a unor specii care prezintă motive de îngrijorare la nivelul Uniunii, va trebui ca statele membre să introducă măsuri de reducere la minimum a prejudiciilor cauzate de speciile respective.
Propunerea încurajează trecerea la o abordare armonizată şi caracterizată de o dimensiune preventivă mai accentuată, prin sporirea treptată a eficienţei şi prin reducerea, în timp, a costurilor pagubelor şi a costurilor de intervenţie.

Propunerea de regulament urmează acum să fie examinată de Consiliu şi Parlament. Statele membre vor fi implicate pe deplin în elaborarea listei şi pot propune introducerea în aceasta a anumitor specii.
Acest regim va fi combinat cu un mecanism de sprijin informativ: Reţeaua europeană de informare cu privire la speciile alogene.    
Se preconizează că invaziile de specii alogene în Europa se vor intensifica ca urmare a volumului şi a dimensiunilor tot mai mari ale schimburilor comerciale şi ale călătoriilor, ceea ce va determina transportarea a tot mai multor specii în întreaga lume.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.