Europa nu mai vrea filme de la Hollywood

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 02.05.2012 16:52 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Ce film aţi văzut ultima dată: o producţie Hollywood sau una europeană? Comisia Europeană doreşte difuzarea mai multor filme europene în UE.Această propunere face parte din viitorul program UE pentru cultură şi media, care a fost dezbătut în comisia pentru cultură pe 26 aprilie. Propunerea a fost salutată de deputaţii europeni şi experţi, dar toţi au fost de acord că aceasta trebuie să fie mai clară şi mai specifică.

Noul program se numeşte Europa Creativă. Ar putea contribui la crearea de locuri de muncă şi creştere economică (activităţile culturale reprezintă 4,5% din PIB-ul UE şi 3,8% din forţa de muncă). Programul reuneşte programe existente: Culture, MEDIA 2007 şi MEDIA Mundus şi ar sprijini sectorul cu 1,8 miliarde de euro.

Conform propunerii Comisiei Europene, 2.500 de cinematografe europene ar primi sprijin pentru a difuza cel puţin 50% filme europene. Peste 5.500 de cărţi ar primi sprijin pentru a fi traduse şi aproximativ 300.000 de artişti ar primi fonduri pentru a-şi desfăşura activitatea peste graniţe.

Raportoarea Silvia Costa (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Italia) a spus: „Este un semn bun că educaţia, cercetarea şi cultura vor primi mai mulţi bani şi că Comisia Europeană vede valoarea industriilor culturale şi creative. Dar textul este vag şi reunirea programelor existente aduce mai multă confuzie decât rezultate pozitive. Ar trebui să propunem programe separate pentru industriile culturale, industriile media şi sectorul dintre cele două“.

„Avem o experienţă largă şi bună din programele anterioare. Dar avem nevoie de informaţii specifice şi detaliate despre bugetul programului“, a arătat preşedinta comisiei pentru cultură de la Parlamentul European, Doris Pack (Germania), de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat).

Radu Mihăileanu, regizor franco-român şi preşedinte onorific al juriului pentru Premiul LUX în 2012, a spus că „trebuie să creştem bugetul pentru cultură“. „Cultura ajută la abordarea complexităţii lumii şi este benefică şi pentru viitoarele generaţii. Nu trebuie să uităm că încă suntem un lider mondial în cultură“, a adăugat dumnealui.

Europa Creativă a fost propusă de Comisia Europeană în noiembrie 2011. Raportul parlamentar va fi prezentat în octombrie 2012.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.